SRPSKI GENERALI PRODALI KOSOVO: Lazanski OTKRIO dugo skrivanu istinu

Foto: printscreen/youtube/Pravda.rs

Nekoliko generala iz vrha Generalštaba je izdalo Kosovo. Oni su tokom bombardovanja 1999. godine u dogovoru sa NATO podvalili predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da Alijansa samo što nije krenula u kopneni napad. Prema njihovoj lažnoj proceni NATO bi začas pregazio celu državu, zbog čega je Sloba prihvatio Kumanovski sporazum i tako faktički predao Kosovo u ruke Albancima.

Ove šokantne tvrdnje, koje bacaju sasvim novo svetlo na sve što se događalo uoči i tokom bombardovanja, izneo je vojni analitičar Miroslav Lazanski, a prenosi Srpski telegraf. Njegove reči i te kako imaju težinu s obzirom na to da važi za jednog od najboljih poznavalaca svega što se dešavalo i dešava u Vojsaci i pored nje.

– Plan o kopnenom napadu su forsirali Englezi, ali su mu se odupirali generali u Pentagonu jer su znali da je to problematično. U momentu zaključivanja Kumanovskog sporazuma efektive NATO na terenu nisu bile dovoljne ni za kakvu vrstu kopnene intervencije, posebno što smo mi sve te prostore, gde bi oni mogli kopneno da dođu, prethodno minirali – objasnio je Lazanski i dodao da je mit čak i mnogo puta prepričavana tvrdnja da su Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin upozoravali Miloševića da će NATO bombama sravniti SRJ da bude ravna kao tepsija.

NAJVEĆE POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Predsednik Srbije o finansijama i novom ministru iz tog resora

U tom ključnom trenutku, kako dalje svedoči vojni analitičar, dešava se velika laž servirana Miloševiću od nekih njemu bliskih generala iz vrha sistema odbrane.

predsednik

Foto: tanjug

Koliko je kopnena ofanziva bila daleko, dokazuje i činjenica da su čak i vazdušni napadi poprimili druge obrise jer od bombardovanja kineske ambasade nijedan vazdušni napad na Beograd nije zabeležen. A generali su Slobu ubedili da NATO samo što nije krenuo u juriš iz pravca Mađarske i istočne Slavonije.

– Određene zapadne obaveštajne službe su preko nekih naših generala uverile Miloševića da kopnena intervencija samo što nije počela. On je bio pod utiskom takvih stručnih procena nekih u Generalštabu. Jedan general je čak bio sedam dana u poseti Norveškoj, pa potom nestao. Niko ne zna šta je bilo sa njim. Posle se vratio i nakon 5. oktobra je ponovo bio u službi – rekao je Lazanski ne želeći da otkriva ime generala.

Temom izdaje generala bavio se svojevremeno i general Blagoje Grahovac koji je te 1999. godine penzionisan. On je objavio knjigu “Glasovi iz gluve sobe” u kojoj se bukvalno hvalio da je neposredno pre NATO napada lično organizovao prvi tajni susret generala Momčila Perišića sa oficirima i funkcionerima NATO i to u dogovoru sa tadašnjim načelnikom Uprave bezbednosti generalom Aleksandrom Dimitrijevićem.

MANASTIR KOJI OSLOBAĐA DUŠU SVEGA LOŠEG: Zovu ga srpski Ostrog i to sa razlogom (VIDEO)

Prema tvrdnjama Ljubana Karana, nekada pukovnika KOS-a, Grahovac je javno priznao da je uz logistiku koje im je dalo crnogorsko rukovodstvo prebacio Perišića policijskim helikopterom na američki nosač aviona u Jadranu odakle se, kako tvrdi, “vratio prepariran”.

NATO

Foto: Telegraf, Tanjug/Rade Prelić

Naravno, sve je urađeno tajno, bez znanja državnog i vojnog vrha. Zato ne čudi, napominje Karan, što su ova trojica generala kasnije pominjana po svojim tajnim vezama sa NATO.

Grahovac živi u Crnoj Gori, a Perišiću se i dalje sudi pod optužbom da je špijunirao za Amerikance. Uhapšen je zbog toga 2002. godine.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Srpski telegraf)