SRPSKI DIZEL U RANGU SA DANSKIM: AMSS objavio trenutne cene goriva u Evropi

cene

Foto: AMSS.org, Pixabay

Auto-moto savez Srbije (AMSS) objavio je na svom sajtu trenutne cene goriva u 28 zemalja Evrope i prema njihovim podacima Holanđane ono najskuplje košta (1,57 evra za litar bezolovnog sa PDV-om). Veliki izdatak ovo predstavlja i Dancima i Italijanima koji su drugi i treći po visini bezolovnog benzina (1,48 evra).

Ni u Portugaliji cena nije na zavidnom novu sa 1,44 evra za bezolovni i 1,22 za dizel.

Slede Nemačka, Grčka, Finska i Belgija.

PRIPREMIMO SE, BEOGRADU OPET PRETI BLOKADA: Za petak najavljen protest širom prestonice zbog POSKUPLJENJA GORIVA (INFO)

Kod dizela je cena nešto drugačija, pa je tako najskuplji litar dizela u Italiji – 1,32 evra, dok je u Švedskoj on 43 centa jeftiniji. Slede Danska (1,26), Holandija (1,23) i Belgija (1,22).

Foto: amss.org.rs

Srbiji se po cenama bezolovnog nalazi iznad evropskog proseka (1,25), dok je po visini cene dizela u samom vrhu, odnosno na četvrtom mestu – 1,26 evra, čime je jednaka sa Danskom.

Najeftinije se voze u Poljskoj gde za litar bezolovnog plaćaju 0,96 evra, dok Litvanija ima najjeftiniji dizel – 0,89 evra i Luksemburg – 0,92 evra.

ZAŠTO SVEŠTENIK SME DA SE VOZI PO PEŠAČKOJ STAZI, A BICIKLISTA NE? Rešili smo misteriju snimka koji je podigao Srbiju na noge (VIDEO)

Međutim, zanimljivo je da se na spisku nije našla Švajcarska u kojoj bezolovni trenutno košta 1,38 evra, približno sa Grčkom i Nemačkom.

Cena nafte na svetskom tržištu već neko vreme je na enormno visokom nivou, zbog čega je mesecima prisutan trend rasta goriva. Nažalost, nije izvesno da će se na ovim vrednostima i zaustaviti. Zato se dobro informišite ako krećete put neke od evropskih zemalja koliko bi to moglo da vas košta.

(Dnevne.rs/izvor: telegraf.rs)