SRPSKA SRAMOTA: Završio dva fakulteta s prosečnom ocenom 10, a NEZAPOSLEN (INFO)

akademski-gradjanin

Foto: M. Ivanović

Milan Kitanović prvi je Leskovčanin koji je sa 25 godina završio dva fakulteta s prosečnom ocenom deset i tako sebe upisao u istoriju grada, koji mu je dodelio Oktobarsku nagradu.

Kitanović je na Univerzitetu u Nišu stekao master diplomu Ekonomskog fakulteta i diplomu master inženjera menadžmenta na Mašinskom fakultetu u istom gradu, a usavršavao se u Rusiji gde je radio u VTB banci. Trenutno obavlja pripravnički staž u gradskoj Upravi za javne nabavke.

– Svi moji životni planovi vezani su za Leskovac i nadam se da će mi po isteku staža, 22. marta, ponuditi stalni posao – kaže Kitanović za „Blic“.

[adsenseyu5]

U srednjoj školi je imao vrlodobar uspeh jer je sve vreme posvetio plivanju i na takmičenjima nizao medalje.

– Svu tu energiju i volju za uspehom preneo sam kasnije na knjigu i u uz mnogo rada i odricanja nizao desetke – objašnjava.

Shvatio je, kaže, da u Srbiji i najbolji teško dolaze do posla, pa je pored Ekonomskog, upisao i Mašinski fakultet.

– Hteo sam na neki način da sebe diferenciram od drugih, da budem kompletniji, svestraniji, da me primete, da se nametnem znanjem i ocenama – veli.

Milanova majka je domaćica, a otac radi u policiji i bilo je, kaže, teško rasporediti jednu platu za njegovo i školovanje dve godine mlađeg brata Stefana, koji takođe na Ekonomskom fakultetu niže desetke.

– Dve diplome su, mislim, ulaznica za posao. Voleo bih da mi ponude stalno radno mesto u ovoj službi, da za dve-tri godine steknem znanje u toj oblasti, ali kasnije da napredujem u nekom kreativnijem poslu, u kontaktu sa stranim investitorima i evropskim fonodovima – planira desetkaš koji je tokom studiranja dva puta dobio po 30.000 dinara iz Fonda za mlade talente u Leskovcu.

Milan je jedan od četvoro mladih dobitnika oktobarskog priznanja. Kaže da je zahvalan što gradski čelnici vrednuju uspeh.

[adsenseyu1]

(Blic)