SRPSKA POSLA: Dnevno 20 vozila NE PLATI PUTARINU, ovako vozači VARAJU putare

putarina

Foto: Tanjug

Svakog dana u Srbiji oko 20 vozača nasamari putare i putuje nekim delom od oko 610 kilometara srpskih autoputeva ne plaćajajući putarinu.

Lane je 7.477 vozila uspelo da izbegne regularne naplatane rampe ili kroz njih prođe plaćajući manju naknadu.

Godišnji izveštaj “Puteva Srbije” o naplati putarine pokazuje da je nesavesnih vozača lane, ipak, bilo 640 manje nego u 2016. godini.

Načina na koji dovitljivi šoferi varaju putare je više. Vozači kamiona, poznanici, razmenjuju na putu kartice, pa umesto čitave deonice plaćaju vožnju samo na poslednjem segmentu druma. Koriste divlje izlaze, pa čak i pokušavaju da se provuku iza kolege koji je izmirio račun i prođu kroz jedno dizanje rampe, pišu “Novosti”.

– Maksimalan odbeg se dogodio u junu mesecu – stoji u Godišnjem izveštaju. – Tada je bilo 1.366 odbeglih vozila. Početkom druge polovine godine broj ovakvih vozila se smanjio.

Putari se mogu pohvaliti gušćim saobraćajem na svojim deonicama. U 2017. godini evidentirali su 49.575.588 ulaza.

SKANDAL U KRALJEVU?! Mladić tvrdi da ga je gradonačelnik udario šakom u nos i vikao: ALO, MAJMUNE, HOĆEŠ DA TE ISPREBIJAM!

U odnosu na prethodnu godinu je bilo 15,27 odsto, odnosno 6.567.776 vozila, više. Kada se posmatra naplata, rezultati su još bolji. Pošto je lane poskupela putarina deset odsto, ali je u sistem uključena i nova deonica, prihodi su porasli – 22,36 odsto. Putari su inkasirali 171,7 miliona evra, navode “Novosti”.

TEŠKE OPTUŽBE HAŠIMA TAČIJA: Mi smo bili spremni na istorijski sporazum, ali SRBIJA NIJE

Gledano po deonicima, i dalje je najfrekventniji put Beograd – Niš. Njime prođe 42,15 odsto ukupnog saobraćaja, ali je lane broj vozila bio za 1,44 odsto manji nego godinu pre. Svako četvrto vozilo ide od Beograda do Subotice i lane ih je bilo 13,6 odsto više nego u 2016. godini. Najveći rast broja putnika zabeležen je na delu od Niša do Preševa – skoro 73 odsto.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Novosti)