SRPSKA HAUBICA JEDINSTVENA U SVETU: Artiljerijsko oruđe “ALEKSANDAR” gađa u oba smera (VIDEO)

Aleksandar

Foto: Printscreen/youtube

Brzina kojom gađa “Aleksandar” je šest granata u minuti, što je brže od “Nore”, a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe.

Srpska vojska predstavila kako dejstvuje haubica “Aleksandar” koja bi trebalo da nasledi čuveno “Noru”.

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji. Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svetu.

Kao i ranije verzije iz “Nore”, novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, pre svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa “Aleksandar” je 6 granata u minuti, što je brže od “Nore”, a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

NA LIČNI POZIV KANCELARKE: Vučić putuje u Berlin, drugi put za samo mesec i po dana

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku “udari i beži”, uz pogon na svih osam točkova. “Aleksandar” je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Potrebna su svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbednosti u vozilu izuzetno visok.

VAŠINGTON NASTAVLJA PRITISAK NA DRŽAVNI VRH SRBIJE: Razgovor Vučića i Palmera protekao u neprijatnom tonu

Najnoviji događaji pokazuju opredeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a pre svega na prostoru južne srpske pokrajine.

PERFIDNA IGRA: Srbiji se u Sofiji sprema velika..

Ove nedelje je objavljeno da Srbija nabavlja borbene helikoptere Mi-35 iz Rusije, a treba se podsetiti i nabavke ruskih Migova 29 (ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Belorusijom za dodatne Migove 29) i najave iz marta ministra Vulina da dva transportna aviona An-26 dolaze iz Rusije.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)