SRBIJI PRETI VOJNA AGRESIJA?! Evo šta piše u dve ključne nacionalne strategije bezbednosti!

cev

Foto: Reuters

Posebnu pretnju predstavljaju separatistički napadi.

– Oružani napadi na Republiku Srbiju u narednom periodu su mogući- stoji u delovima Nacrta strategije nacionalne bezbednosti koje je objavilo Ministarstvo odbrane, a prema navodima iz dokumenata, pretnju po državnu bezbednost predstavljaju i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, separatističko i terorističko delovanje, etnički i verski ekstremizam. Posle ovoga postavlja se pitanje kolikom riziku je Srbija izložena i da li je spremna da odgovori na napade u slučaju eventualnog rata.

OBRT U ISTRAZI UBISTVA LUKE RADULOVIĆA: Likvidacija naručena iz Nemačke i Švedske?!

U delovima dokumenata navodi se da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije, koja je u suprotnosti je Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a upravo ova situacija predstavlja najveći problem što se tiče stabilizacije i stanja bezbednosti na ovim prostorima.

Srbija

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Zbog stalnog postavljanja novih uslova, Priština je više puta stopirala pregovore sa Beogradom, a poslednji u nizu bio je zahtev da bi Kosovo trebalo da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Ovi jednostrani akti Prištine, nesprovođenje dogovorenih obaveza na koje ih obavezuje Briselski sporazum, organizovani kriminal i terorizam, transformacija naoružanih formacija koje se nazivaju “Kosovske snage bezbednosti” u oružane snage, kao i pogoršanje bezbednosne situacije u Pokrajini, predstavljaju bezbednosne pretnje za Republiku Srbiju.

Posebnu pretnju predstavljaju separatistički napadi prisutni na teritoriji Kosova i Metohije kao i nastojanja otimanja teritorija na kojima brojčano dominiraju.

– Saradnja ekstremističkih i kriminalnih grupa koje deluju na teritoriji Kosova i Metohije ukazuju na to da se ugrožavanje bezbednosti i odbrane Republike Srbije oružanom pobunom dugoročno ne može isključiti- navodi se u dokumentu.

CENE SKOČILE U NEBO! Srbi pelene i lekove KUPUJU NA KOMAD

Iako ne namerava da postane članica NATO niti drugog vojno-političkog saveza, vojna neutralnost Srbije mogla bi doprineti otklanjanju pretnje, smatraju stručnjaci, a unapređenje saradnje sa državama iz regiona, kao i velikim svetskim silama mogu biti neka vrsta garancije mira na ovim prostorima.

Prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića problem “balkanskog bureta baruta” je prisutan, a zbog zamrznutih kriza iz skorije prošlosti Srbija mora biti spremna da se brani.

rat

Foto-montaža: Telegraf, Wikipedia

– Odgovorna država mora preduzeti sve mere i u teoriji i u praksi kako bi zaštitila interese od svakog scenarija koji nas može ugroziti i zato ne sme isključiti ni oružani konflokt- rekao je on za Telegraf.rs.

Nacrt strategije nacionalne bezbednosti i Nacrt strategije odbrane koje je objavilo Ministarstvo odbrane do 15. maja će se sprovoditi javna rasprava, a učesnici u toj raspravi biće predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani. Tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Telegraf.rs)