SRBIJA U ŠOKU: Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora

oliver

Izvor: Tanjug / BOKI

Lider Građanske incijative SDP Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora u postupku koji se protiv njega i četvorice Srba više od godinu dana vodio za najteža krivična dela, među kojima je i ratni zločin nad civilima, preneo je RTS. Ivanoviću je izrečena presuda u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici.
 Suđenje, koje je počelo oko 10 časova je oko 10.20 sati na kratko prekinuto zbog tehničkih problema sa mikrofonima. Kako kvar nije rešen, suđenje je bez ozvučenja nastavljeno pola sata kasnije.

Obe kapije koje vode prema zgradi suda zatvorene su i kontrolišu ih pripadnici Kosovske policije čiji su pripadnici u većem broju raspoređeni i u krugu suda.

Kosovska policija kontroliše prilazne ulice sudu, a saobraćaj je zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Za današnji događaj vlada veliko interesovanje medija čije će prisustvo u sudnici zbog prostora biti ograničeno pa su neke od novinarskih ekipa ispred suda bile nešto posle osam sati iako suđenje počinje dva sata kasnije.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Portparol Euleksa Dane Koruga izjavio je da će presuda Ivanoviću, Delibašiću i još trojici Srba biti izrečena danas oko 10 časova u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici.

[adsenseyu1]

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Porodica očekivala oslobađajuću presudu

Ivanovićeva porodica očekivala je oslobađajuću presudu. Njegova supruga Milena Ivanović Popović rakla je pred izricanje presude da porodica i posle svega veruje u pravdu i da očekuje oslobađajuću presudu.

– Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak, a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost – rekla je Ivanović Popović.

I advokat Nebojša Vlajić izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu, koja je jedino moguća u situaciji kada tužilac, kako je ocenio, nije ponudio nijedan dokaz za navode optužnice.

Ivanović i Delibašić se nalaze u kućnom pritvoru, dok ostala trojica Srba suđenje dočekuju braneći se sa slobode.

Ukupno je 81 svedok saslušan je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

 [adsenseyu1]