SRBIJA SPREMNO UŠLA U NOVI TALAS KORONE: Broj umrlih svakim danom sve veći, ali ima nade!

virus

Foto: Rojters

Koronavirus je ušao u treći talas sa crnim brojevima koji su preplavili region i oborili sve dosadašnje rekorde u broju zaraženih i preminulih.

Srbija je u ovaj talas, za razliku od Slovenije i Hrvatske koje je letnje opuštanje koštalo velikog broja zaraženih i mrtvih, ušla spremnija. To se najbolje vidi po statistici na osnovu koje Srbija ima najmanju smrtnost od koronavirusa u regionu.

Po ukupnom broju preminulih od korone Srbija se na listi evropskih zemalja nalazi na 25. mestu, pokazuju podaci sajta Worldometers koji prati epidemiju koronavirusom na dnevnom nivou za sve zemlje sveta.

Što se tiče broja preminulih na 100.000 stanovnika nalazimo se 36. mestu (23). Ispred nas su sve zemlje regiona: prednjače Severna Makedonija (84), Bosna i Hercegovina (80), Crna Gora (79) kao i Slovenija (69) te Hrvatska (43).

Po statistici Oksford Martin škole, Slovenija je po nedeljnom broju smrtnih slučajeva od korona virusa na prvom mestu u Evropi sa prosečnim brojem od 23,23 pacijenta na milion stanovnika, dok se Srbija nalazi na 14. mestu.

Statistički podaci pokazuju da je trenutno najteža situacija u jugoistočnoj Evropi, gde se u vrhu liste nalaze Bugarska sa 19,86, Severna Makedonija sa 14,88 i Bosna i Hercegovina sa 14,76 na milion stanovnika, prenosi portal 24 UR.

Na toj listi Srbija se nalazi na 14. mestu sa 8,1, a ispred nje su još i Mađarska sa 13,78 i Hrvatska sa 13,50 preminulih na milion stanovnika. Kako se navodi, na početku pandemije, najveću nedeljnu smrtnost je imala Belgija sa 28,77 preminulih.

PROČITAJTE JOŠ: PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: Završićemo godinu sa najboljim ekonomskim rastom u Evropi (INFO)

Kada se radi o ukupnoj smrtnosti, najviše je pogođena Velika Britanija u kojoj je preminulo 3,6 odsto ukupnog broja obolelih, a sledi Italija sa 3,5 odsto.

Juče je u Srbiji bilo 6.224 novozaraženih koronavirusom, sa ubedljivo najvećim brojem testiranih u regionu – 17.093.

Procenat smrtnosti je 0,91 odsto dok su sa zagrebačke klinike Dubrava pristigli podaci o smrtnosti pacijenata od čak 12 odsto u ovom talasu koronavirusa.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)