SRBIJA ODUZIMA BELI DVOR KARAĐORĐEVIĆIMA?! Da li je ovo velika srpska sramota?

Beli dvor

Foto: promo

VEROVALI ILI NE! Srbija izbacuje Karađorđeviće sa Dvora, sa mesta na kom su vekovima živeli, a kao odštetu država im plaća 500.000 evra!?

Svi će sada reći, malo li je? Ili nisu zaslužili ni toliko, ali samo se za sekundu stavite u položaj da vas država izbacuje iz vaših domova, koje su gradili vaši dedovi, očevi i da vam za to daje neku svotu novca. Da li ćete i tada ista pitanja postavljati?

Bilo kako bilo, Agencija za restituciju donela je odluku da se Karađorđevićima na ime odštete za oduzimanje Belog dvora na Dedinju i ostalih nekretnina na čiji povraćaj, podvlači se IMAJU ZAKONSKO PRAVO isplati 500.000 evra.

Istini za volju, to je najveća moguća odšteta previđena istim onim zakonom na koji su se pozivali iz Agencije kada su utvrdili da Karađorđevići imaju, sada opet zakonsko pravo na povračaj nepokretnosti.

TERORIZAM UMESTO PRAVA: Švedski sudija otišao iz Unmika kada je saznao da je napadače na autobus Niš ekspresa obučavala CIA!

Naravno, ovo je prvostepena odluka, a Zoran Živanović, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra rekao je za medije da je Upravni sud poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili obeštećen. Ali Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.

Prema njegovim rečima ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može biti, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.

– Ukoliko Agencija za restituciju zaista donese odluku o obeštećenju pre donošenja zakona, opet ćemo se žaliti Ministarstvu finansija, pa Upravnom sudu. Ako i Upravni sud potvrdi odluku Agencije, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – najavljuje Živanović.

I Dragoljub Acović, takođe član Krunskog saveta kaže za Espreso da je ideja da članovi kraljevske porodice budu ukupno obeštećeni sa 500.000 evra – nepravična.

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Prištinske vlasti 14. decembra PRAVE VOJSKU, a dan posle toga UPADAJU NA SEVER KOSOVA

Ipak, kako ističe veruje da još uvek ima prostora za naturalnu restituciju.

Ukoliko ipak dođe do isplate za 10 kraljevih naslednika, postavlja se pitanje da li će jednako biti obeštećeni.

Prema ostavinskom rešenju od 27. oktobra 1938. godine, imovina kralja Aleksandra Ujedinitelja podeljena je na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. Imovina kraljice Marije, međutim, nije.

POTRESI NA BALKANU: Neće biti EU, granice u regionu će se PREKRAJATI, stvoriće se VELIKA SRBIJA?!

Osim toga, u dvorskom kompleksu je i izuzetno vredna pokretna imovina ostala iza kneza Pavla, koja nije bila predmet ovog, već zasebnog zahteva za restituciju kneginje Jelisavete i kneza Aleksandra.

(Dnevne.rs/Izvor: espreso.rs)