SRBIJA IMA PROBLEM SA GASTARBAJTERIMA: Dolaze iz Italije, Nemačke, Austrije pa se šetaju, idu u kafane, vade lične karte

Preševo

Foto ilustracija: Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava carina

U trenutku kada je pandemija koronavirusa u svetu, a u Srbiji se iz dana u dan povećava broj zaraženih, neophodno je pričati o merema prevencije i lične odgovornosti, jer upravo je ljudski faktor taj koji je najvažniji u suzbijanju virusa

Iako ovih dana u Negotinsku krajinu stižu brojni naši zemljaci, pretežno iz Austrije i Nemačke mnogi nisu ispoštovali odluku o samoizolaciji. Sa prvim danom vanrednog stanja njih tridesetak je čak pohrlilo u lokalnu policijsku stanicu da predaju zahteve za izdavanje novih ličnih isprava.

Negotinskoj zdravstvenoj ustanovi, sa izuzetkom dvoje građana koji su putovali u Atinu i Beč, niko se nije javljao zbog bojazni da su zaraženi korona virusom.

– Naši ljudi su u obavezi da se javljaju i apelujemo da to i čine. Razgovarali smo sa našima u mesnim zajednicama da ukažu ljudima koji dolaze iz inostranstva da moraju da budu u izolaciji 14 dana, odnosno 28 ako dolaze iz žarišta – kaže predsednik opštine Vladimir Veličković.

OVO MI JE SPASILO ŽIVOT: Savet žene koja je iz bitke sa korona vrusom izašla kao pobednik

U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru saopštili su da na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga nema zaraženih korona virusom.

Iako se i u Negotinu, kao i ostalim sredinama u okruženju, na društvenim mrežama šire informacije o navodnim slučajevima zaraze korona virusom, do sada ni u jednom od osam naselja Borskog i Zaječarskog okruga nije bilo slučajeva oboljevanja od Kovida-19, niti je na osnovu sumnji neko od građana testiran.

-Na osnovu definicije slučaja sumnje infekcije novim korona virusom, shodno algoritmu, na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga nije bilo prijavljenih slučajeva sumnje- navode u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

I u ovoj ustanovi apeluju na građane koji dolaze iz inostranstva da poštuju uputstva koja na granici dobijaju od sanitarnih inspektora kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

– Kada su u pitanju oni koji dolaze avionom mi imamo spiskove putnika. Problem je što to nemamo za drumski saobraćaj već je ostavljeno na njihovoj savesti da ispoštuju uputstva koja dobijaju na granici – pojašnjava direktora Zavoda, Slađana Ristić

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Dežurnim epidemiolozima se od uvođenja vanrednog stanja, ističe ona građani nešto intenzivnije javljaju nego do sada, tako da je samo tokom prepodneva bilo njih tridesetak koji su ispoštovali uputstva sa granice.

IZ ITALIJE OTIŠAO U KAFANU PA “POPIO” KRIVIČNU PRIJAVU

Protiv I.M. (64) iz Kličevca kod Požarevca, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Kako smo saznali u Osnovnom javnom tužilaštvu, on se vratio iz Italije 13. marta i sanitarna inspekcija odredila mu je meru obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana. Međutim, samo posle par dana viđen je u kafani, pa su ga meštani prijavili. On je vraćen u samoizolaciju, po čijem isteku će biti procesuiran u redovnom postupku.

Za krivično delo za koje se tereti, predviđena je novčana kazna ili zatvor u trajanju do tri godine. Inače, kod osumnjičenog za sada nije ustanovljeno da je oboleo od korona virusa.

MORATE DA ZNATE AKO KIJATE ILI KAŠLJETE! Sličnosti čine virus teškim za otkrivanje, evo šta treba imati na umu! (INFO)

U trenutku kada je pandemija koronavirusa u svetu, a u Srbiji se iz dana u dan povećava broj zaraženih, neophodno je pričati o merema prevencije i lične odgovornosti, jer upravo je ljudski faktor taj koji je najvažniji u suzbijanju virusa

     

(Dnevne.rs/Kutak.net)