SRBIJA DRŽI KOSOVO U ŠACI! Srđa Trifković o PET BOLNIH MERA koje će ućutkati vlasti u Prištini!

Srbija

Foto-ilustracija: Telegraf, Printskrin: Google Maps

Hrvatskim prevoznicima od 1. juna zabranjeno je da prelaze preko 17 graničnih prelaza sa Slovenijom, te se postavlja pitanje mogućnosti i opcija za reakciju Srbije na carine od 100 odsto koje je odmetnička vlast na Kosovu i Metohiji uvela na robu iz centralne Srbije, ali i na druge provokacije koje dolaze iz Prištine.

– Srbija nije adekvatno uzvratila na eskalaciju provokativnih i direktno drskih postupaka vlasti u Prištini koje su eskalirale akcijom ROSU na severu Kosova. Dugoročno po Srbiju je daleko opasnija transformacija tzv. kosovskih bezbedonosnih snaga u “vojsku” od uvođenja carina. Može da se povuče rešenje o taksama, ali jednom kad se stvore oružane snage, to je veoma, veoma teško. Krajnje vreme je da se iskoriste geopolitičke prednosti Srbije koje su nesumnjive.

-Jedina funkcionalna pupčana vrpca tzv. Kosova sa centralnom i zapadnom Evropom ide preko Srbije. Za početak bi trebalo nametnuti dažbine od 100 odsto na tranzitnu robu za Kosovo i Metohiju i trebalo bi striktno sprovoditi provere tehničke ispravnosti teških vozila i vršiti detaljne carinske preglede. Treba pokušati i sa oštrijim merama, koje bi se odnosile, recimo, na isporuku električne enegrije – smatra Srđa Trifković.

STEŽE SE OBRUČ OKO VUČIĆA: Dvojica stranačkih kolega skidaju predsednika SNS?!

On dodaje da tzv. Kosovo ne može da funkcioniše bez tranzita kroz Srbiju.

– Bilo kakva alternativa, da idu preko Tirane i odatle brodovima za Italiju ili da idu preko crnogorskih planina do Jadranske magistrale i odatle uz obalu do Hrvatske su priče za malu decu. Srbija je u ovom trenutku na ivici da bude prezrena kao nemoćni akter, stoga je u nacionalnom i državnom interesu da se uvedu mere koje bi bile bolne za albansko rukovodstvo i one koji ih podržavaju – rekao je prof. Trifković.

Sedam problema sa kojima se suočavaju zaduženi u ŠVAJCARSKIM FRANCIMA posle uvođenja leks specijalisa

On ističe da ako Albanci na Kosovu Srbima zabrane dinar, onda Srbija može zabraniti dokumente tzv. države Kosovo.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Saša Rajković, Srbija Danas)