SRBI SUTRA SLAVE SVOG NAJVAŽNIJEG SVECA: Evo koju VAŽNU STVAR sigurno ne znaju o njemu! (INFO)

ikona

Foto-montaža: Wikimedia Zeljkokiss/MOSSOT

Sveti Sava je u Srbiji školska slava pošto se smatra prvim srpskim prosvetiteljem koji je kroz stvaranje srpske države insistirao i na stvaranju jezika, kulture i poštovanja istorije i tradicije

Pravoslavni vernici sutra slave Svetog Savu, sveca i prvog srpskog arhiepiskopa koji je 1219. godine uspeo da od cara Vizantije Teodora Laskarisa i patrijarha Manojla izdejstvuje samostalnost Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) rođen je 1169. godine. Iako mu je otac, veliki župan Stefan Nemanja, namenio titulu naslednika na srpskom prestolu, Rastko je odlučio da pobegne na Svetu Goru i da se tamo zamonaši, gde dobija duhovno ime Sava.

Zajedno sa ocem je 1198. godine podigao manastir Hilandar na Svetoj Gori, a kasnije je obnovio i izgradio mnoge druge srpske manastire.

Sveti Sava je u Srbiji školska slava pošto se smatra prvim srpskim prosvetiteljem koji je kroz stvaranje srpske države insistirao i na stvaranju jezika, kulture i poštovanja istorije i tradicije.

[adsenseyu1]

Uvek je insistirao na mirnom rešavanju sukoba zbog čega su ga poštovali i svi ostali balkanaski narodi, te se njegovo ime slavi i u Bugarskoj, Rumunskoj i Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Sveti Sava je umro 1236. godine u Trnovu. U crkvenim knjigama navodi se da je umro 27. januara 1236. (14. januar po julijanskom kalendaru), međutim, tačan datum njegove smrti nije moguće istorijski potvrditi. Kasnije je njegovo telo kralj Vladislav preneo u Mileševo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Turci su po osvajanju Srbije, u nameri da unište korene državnosti i kulture osvojene teritorije, odlučili da mošti Svetog Save prenesu u Beograd i spale ih na Vračaru 27. aprila 1594. godine. Na mestu gde je rasut pepeo Rastka Nemanjića u Beogradu danas se nalazi hram Svetog Save, gde se svake godine održava i centralna proslava ovog praznika koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom.

Sveti Sava je iza sebe ostavio mnoga izuzetno bitna pisana dela, a među najznačajnije spadaju: Žitije Stefana Nemanje (Svetog Simeona), Tipikon i Nomokanon (zbornik zakonika).

[adsenseyu1]

Mnogi Srbi ne znaju da je Sveti Sava u ono vreme bio najveći svetski putnik sa ovih prostora.

Sveti Sava je u svojim diplomatskim i hrišćanskim misijama boravio u Vitlejemu, Nazaretu, Nikeji, Akri, Aleksandriji, Carigradu, Antiohiji, na Sinaju… Praktično ne postoji nijedan svetski moćnik toga vremena s kojim se Sava nije sastao i pričao, a među najveće sigurno spada čuveni germanski kralj i vladar Zapadnog Rimskog carstva Fridrih Barbarosa, što je takođe malo poznato, a umnogome je odredilo sudbinu naroda u ono vreme.

(Telegraf.rs)