SRAMOTNA PRESUDA: Pravnosnažno OSLOBOĐENI lekari “DECEDRE” (INFO)

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio troje lekara i direktora privatne beogradske klinike “Decedra” od optužbi za zbog neadekvatnog lečenja Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici u septembru 2006. godine, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Ovom odlukom je posle održanog glavnog pretresa Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu kojom su lekari bili osuđeni na po 15 meseci zatvora.

 [adsenseyu4]

Optužbi su tako pravosnažno oslobođeni hirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijaliste anesteziologije Miodrag Stojanović i Oliver Jeremić zbog krivičnog dela “teško delo protiv zdravlja ljudi”.

V.d. direktora klinike “Decedra” Svetlana Sremčević pravosnažno je oslobđena od optužbe da je izvršila krivicno delo nesavestan rad u službi.

Oštećeni su radi ostvarivanja svog imovinsko – pravnog zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine.

Ona je operisana 5. septembra iste godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše.

Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

U obrazloženju odluke navodi se da tokom postupka “nije dokazano da je propuštanje okrivljenih da pravovremeno preduzmu dijagnostičko terapijske mere, odnosno da je njihovo uopšte očigledno nesavesno postupanje dovelo do smrti Jelice Radović, kako se to navodi u optužnom aktu – popuštanjem funkcije vitalnih organa usled fudrojantnog septičnog stanja uzrokovanog bakterijom acenitobakter”.

Prema mišljenju veštaka, ni jedna radnja koju su okrivljeni bili dužni da preduzmu u konkretnom slucaju ne bi iskljucila smrtni ishod, ukazao je Apelacioni sud.

[adsenseyu1]

Apelacioni sud, medjutim, navodi da je utvrdio da su Slavko Tomić, Miodrag Stojanović, Olivera Jeremić “uopšte očigledno nesavesno postupali” u odnosu na pacijenta, međutim za ovo krivično delo nisu mogli biti oglašeni krivim, jer je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila još 2010. godine, napominje se u obrazloženju.

U odnosu Svetlanu Sremcević, Apelacioni sud je doneo oslobađajuću presudu nalazeći da, iako je prekršila odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima obavljanja zdravstvene delatnosti i na drugi način ocigledno nesavesno postupala u vršenju službe, u optužnom aktu uzročno – posledična veza između njenog postupanja i smrti oštećene je opisana kao nepružanje adekvatne lekarske pomoći, a koje nečinjenje, kako je prethodno navedeno, nije uzrok smrti.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]