SPREMA SE HAOS, REAGOVALI UNS i RTS! Opozicija najavila PROTEST ispred zgrade Javnog servisa?!

Obradović

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Opozicija je isplanirala novi protest ispred zgrade RTS-a

Zaposleni su za to čuli od obezbeđenja i masovno neće doći na posao. Blokadu je na Twitteru najavio i Vladimir Savić iz SZS.

Da podsetimo, i prošle subote predstavnici opozicije ometali su zaposlene RTS-a da dođu na posao, u pokušaju da spreče emitovanje Dnevnika 2.

Na najavljeni protest reagovalo je Udruženje novinara Srbije.

Kusturica odbrusio Izetbegoviću: “ZABORAVLJAŠ DA SU TVOJI LJUDI OPLJAČKALI KUĆU MOJIH RODITELJA”

– Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog najave Saveza za Srbiju da će sutra od 12 do 20 sati blokirati sve ulaze u Radio-televiziju Srbije i to smatra nedopustivim pritiskom na zaposlene u RTS-u. Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, a naročito je neprihvatljivo izazivanje opasnosti od fizičkog napada na naše kolege.

– Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić danas je na konferenciji za novinare rekao da će članovi organizacija koje čine Savez, aktivisti i građani, blokirati ulaze u RTS.

– UNS poziva partije koje čine Savez za Srbiju da odustanu od najavljene blokade i da na ovaj način ne ugrožavaju rad medija i ne vrše pritisak na novinare i medijske radnike – napisano je u saopštenju UNS-a.

Povodom najavljene blokade oglasio se i RTS i blokadu koju organizuju lideri opozicije ocenio kao “neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize”.

PAŽNJA! BOJLER MOŽE DA UBIJE! Stručnjaci upozoravaju na šta treba obratiti pažnju (INFO)

– U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način. Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja.

– Zaposleni na javnom servisu fizički se sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice. Najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad. Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve.

– Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno. Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije. Istovremeno, retke su godine kada televizijski program RTS-a nije bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana. Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem.

NA HILJADE VOZAČA U SRBIJI ISKLJUČENO IZ SAOBRAĆAJA: Akcija policije u ovom delu naše zemlje je UDARNA! (INFO)

– Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a. Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona – napisano je na sajtu Medijskog javnog servisa Srbije.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: republika)