SPC I NJENI VERNICI SLAVE USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA! Evo šta danas treba raditi, a šta ne! (INFO)

IKONA
U Srpskom narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznik, koje naš narod posebno poštuje. a izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće

SPC i njeni vernici proslavljaju veliki hrišćanski praznik koji nas podseća na stradanje Svetog Jovana, koji je prozvan i kumom Božijim. Ovaj dan je u verskom kalendaru obeležen crvenim slovom, a takođe je naložen post, bez obzira koji dan u nedelji pada.

Stradanje Jovana Krstitelja desilo se za vreme cara Iroda Antipe, koji je bio sin Iroda Starijeg, ubice vitlejemske dece rođenje za vreme Isusa Hrista.

[adsenseyu5]

Taj Irod bio je oženjen ćerkom arapskog kneza Arete. On je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu (ljubavnicu) Irodijadu, ženu svoga brata Filipa.

Protiv ovog bezakonja ustao je i Sveti Jovan, a to ga je koštalo tamnice. Tokom jedne zabave na kojoj je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova, pala je i odluka o odsecanju glave Svetog Jovana. Svojim trbušnim plesom Salomija je uspela da omađija već pijanog cara, i po nagovoru majke mu je tražila glavu Sv.Jovana na tanjiru. Car je to odmah i naredio.

Foto: Wikimedia

Smrt Svetog Jovana desila se pred veliki jevrejski praznik Pashu. Car Konstantin i carica Jelena podigli su crkvu u Sevastiji 11.septembra, i zbog toga je ovaj praznik uzet za praznovanje baš tog datuma.

Primer odsecanja glave Svetog Jovana tokom zabave prepune alkohola i bluda, pokazuje se koliko ljudski mozak može biti zao kada je pomračen grehom.

U Srpskom narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznik, koje naš narod posebno poštuje.

Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)