SNEŽNA OLUJA IDE KA BALKANU: U Hrvatskoj se očekuje ledeni haos, da li će nevreme doći u Srbiju? (INFO)

nevreme

Temperature će biti ispod nule, a u nedelju se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu

U Hrvatskoj se danas očekuju obilne snežne padavine i u nižim predelima a samim tim i temperature će biti izuzetno niske. Stvoriće se i snežni pokrivač debljine od pet do dvadeset centimetara, a u višim predelima biće ga i više. Nanosi hadnog vazduha i snega okovaće Balkan, pa će nevreme, praćeno snegom i ledenom kišom dotunjati i do Srbije.

U Srbiji, prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u nedelju će biti oblačno sa snegom, ujutro i pre podne ponegde još s kišom i ledenom kišom. Više padavina biće u južnim i centralnim krajevima.

U košavskom području i planinskim predelima jak jugoistočni vetar, u južnom Banatu povremeno olujni. Stvaranje snežnog pokrivača, u planinskim predelima sa snežnim nanosima.

Što se tiče Hrvatske, na Jadranu će biti kiše najpre u severnom delu, potom i u Dalmaciji, češća i izraženija bitće na kraju dana. Vetar slab do umeren severoistočni, u Slavoniji istočni, a na Jadranu će zbiti umereno do jako vetrovito.

[adsenseyu1]

Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 stepena na kopnu i od 7 do 12 stepeni na obali i ostrvima, saopštili su iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na kopnu povremeno sneg, obilniji u gorskim predelima. Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača debljine od 5 do 20 cm, u gorju i većeg. Padavina će biti više u noći i ujutro, a poslepodne i uveče očekuje se postepeni prestanak i sa zapada delimično razvedravanje.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Duvaće većinom umeren severoistočni, u Slavoniji i istočni vetar, a na Jadranu će jako i olujno jugo na severnom i srednjem delu postepeno okrenuti na buru.

Najniža temperatura vazduha između -6 i -1, na Jadranu od 1 do 6, a najviša od -2 do 1 na kopnu te od 7 do 12 stepeni na moru.

[adsenseyu1]

(24sata.hr)