SMRT JUŽNOG TOKA Aleksandar Vučić: Srbija je 7 godina ulagala u taj projekat ali plaćamo cenu sukoba velikih

SNS

Premijer Aleksandar Vučić kaže da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

“Srbija nikako nije doprinela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekat ali plaćamo cenu sukoba velikih”, rekao je premijer i dodao da građani ne treba

da brinu o snabdevanju gasom.

Premijer, koji boravi u Jerusalimu, kaže da je još manje srećan zbog izjave predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.

[adsenseyu5]

“Srbija nije ničim dorpinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv…Sigurno je da mi nismo ništa krivi”, poručio je Vučić.

Srbija sigurno tu ništa nije kriva, izričit je premijer.

“Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekata. Mnogo truda mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica…”, rekao je. 

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

“Plaćamo cenu velikih, ali gađani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće… Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja”, rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Ruski predsednik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iu projekta “Južni tok” zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

[adsenseyu4]

“Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda. Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke”, rekao je Putin.

I prvi čovek “Gasproma” Aleksej Miler rekao je da je projekat “Južni tok” – mrtav.

“To je to. Projekat je zatvoren”, rekao je Miler za Rojters. 

Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu.

Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju Gasproma dostavljenom Tanjugu.

(Blic)

 

3 Comments on "SMRT JUŽNOG TOKA Aleksandar Vučić: Srbija je 7 godina ulagala u taj projekat ali plaćamo cenu sukoba velikih"

  1. To je trebao da uradi jos pre godinu dana, kada su se majmuni prvi put poceli da protive planu gasovoda i da se okrene ka Kini.

  2. Vratite nam NIS prevaranti pijani!

  3. Gradnja je mogla davno početi da Zorana Mihajlović nije kočila početke. Zna se da Nemačkoj ne odgovara gradnja Južnog toga, jer onda severni tog ne bi radio sa 100% kapaciteta, nego sa upola manje.

Comments are closed.