SLAVNI EPIDEMIOLOG ANA GLIGIĆ: Korona će proći za 20 dana, SAMO AKO OVO URADIMO! (FOTO)

ANA

FOTO: TV PRVA / SCREENSHOT /PRINTSKRIN

Skok broja zaraženih koronavirusom u Srbiji na početku leta iznenadio je i građane, ali i lekare, koji navode da je ova zaraza pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse.

Ipak, kako uverava, ukoliko se budemo pridržavali mera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

MINISTAR LONČAR UPOZORAVA GRAĐANE: Evo kada počinje kažnjavanje za nenošenje maski (INFO)

Dr Gligić navodi da će lepo vreme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

– Novi koronavirus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu.

Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo obolelih.

U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mera, on će se završiti vrlo brzo – ističe dr Gligić.

Ona ističe da bi građani morali da imaju na umu da su pored koronavirusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usled netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

– Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima. Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi – kaže dr Gligić

   

Dnevne.rs, kurir,Alo, Blic, mediji