SAMIT NATO NA VISOKOM NIVOU: Zapadna alijansa šalje vojsku i tenkove na srpsku granicu

NATO

Foto montaža: Dnevne.rs/Pixabay/instagram

Amerikanci će danas na sastanku NATO u Briselu zatražiti od evropskih zemalja da na srpske granice dovuku vojnike, tenkove i teško naoružanje!

Ova šokantna informacija procurila je u zapadne medije iz pripremnog materijala za samit NATO na visokom nivou (ministri spoljnih poslova zemalja članica), koji se danas održava u glavnom gradu Belgije. Ovakvo opkoljavanje Srbije, kako se u tim papirima navodi, predviđeno je kao deo strategije u konfrontaciji alijanse sa Moskvom, a isti scenario biće primenjen na svim tačkama gde se direktno sučeljavaju NATO i Rusija. To su, uz Srbiju, Poljska, baltičke zemlje, Finska, Ukrajina…

Prema ovom planu, vojna efektiva NATO bila bi dodatno uvećana pre svega u bazi Bondstil na Kosovu i Albaniji, a zatim i u Makedoniji jer je planiran skori ulazak ove zemlje u Alijansu. Ono što je posebno opasno jeste da će NATO na svaki način pokušati da uvuče i BiH u članstvo, što je juče otkrila i stalna predstavnica SAD u Alijansi Kej Bejli Hačinson.

– Jedna od važnih tema sastanka u Briselu biće zemlje zapadnog Balkana. Razgovaraće se i o postupcima Rusije i kako odgovoriti na njih. Takođe, već su u toku rasprave o tome šta će biti naredni koraci kada je u pitanju BiH, koja je napravila značajan iskorak po pitanju knjiženja vojne imovine i ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP (membership action plan – aktivacioni plan o članstvu, prim. Aut.) – otkrila je Harčinsonova karte.

ALEKSANDAR VUČIĆ ISKRENO: Dođe mi da sve pitam, zar stvarno hoćete da nas izgine i ovo malo?

S druge strane, iz Stejt departmenta je stigla zvanična objava da će SAD zahtevati od evropskih saveznika, posebno Nemačke, da znatno povećaju vojne budžete zbog navodnih ruskih pretnji. Kako pišu zapadni mediji, takav ultimatum izneće danas u Briselu novi državni sekretar Majk Pompeo. Dolazak zvaničnika takvog ranga jasna je poruka Vašingtona koliko pažnje pridaje tom pitanju.

Rusija

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ne dovodi u pitanje da Amerika otvoreno preti Srbiji.

– SAD traže da zemlje NATO povećaju izdvajanje za vojsku na najmanje dva odsto BDP da ne bi više samo oni finansirali Alijansu. A kada kažu da će tema biti i Zapadni Balkan, to zapravo znači prostor bivše Jugoslavije jer njima smeta naša saradnja sa Rusima i zato gledaju da nas stalno pritiskaju i da nas upozoravaju, što je sasvim jasno. Oni nas otvoreno pritiskaju – rekao je Lazanski.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)