RODITELJI VIŠE NEĆE SMETI DA BIJU DECU: Posle 12 godina izrade, Srbija dobija Građanski zakonik

plač

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U Građanskom zakoniku  (GZ) koji će posle 12 godina biti završen ove godine, izvesno će ostati zabrana fizičkog kažnjavanja dece, kao i postojanje alimentacionog fonda preko koga bi država pomagala mališanima iz razvedenih brakova čiji nesavesni roditelji neredovno ili uopšte ne plaćaju alimentaciju.

Prednacrt zakonika trebalo bi da do decembra bude predat Ministarstvu pravde.  Traži se jedno od 525 alternativnih rešenja zbog čega se komisija sastaje svake nedelje.

 Među nerešenim oblastima su oni koji se tiču porodičnih odnosa, koji je otvorio neka od najosetljivijih pitanja: zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, treba li Srbiji surogat materinstvo, može li se sklopiti samo crkveni bez građanskog braka, otvara li se put za istopolne zajednice…

Jednako interesovanje javnosti izazvali su i članovi o lišavanju poslovne sposobnosti, odlučivanju o stavljanju pod starateljstvo, uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima o porodičnim sporovima, saznaju “Novosti”.

HOROR U RUSIJI, NESTALO CELO ODELJENJE! DEVOJČICA POSLALA JEZIVU PORUKU: ‘Usred vatre smo, ovo je moje poslednje zbogom!’ (VIDEO)

Pored toga što su članovi komisije saglasni oko toga da se zabrani fizičko kažnjavanje dece, ideja je da se pomogne deci preko alimentacionog fonda, a država bi posle gonila roditelje neplatiše i od njih namirivala dugove.

Nakon godinu i po dana javne rasprave, nije postignut dogovor oko uvođenja prava na eutanaziju, o profesionalnoj odgovornosti lekara ili drugog medicinskog osoblja, kao i odgovornosti za štete od terorističkih akata.

Član komisije prof. dr Midrag Orlić primećuje da, ukoliko su valjani, građanski zakonici dugo traju.

NIKO NAS NE MRZI, UBIJALI SMO, ETNIČKI ČISTILI: Goran Ješić opravdava NATO BOMBARDOVANJE Srbije

– Komisija na čelu sa prof. dr Slobodanom Perovićem, nastoji da predloži donošenje zakonika koji će odgovarati našim naravima i mentalitetu, a koji će istovremeno biti na nivou najviših dostignuća u uporednom pravu – kaže prof. Orlić.

POSLEDNJA PONUDA VAŠINGTONA: Udaljite se od Moskve i dobićete “neku vrstu” Velike Srbije?!

Građanski zakonik čini pet celina: opšti deo, porodični odnosi, nasleđivanje, stvarno-pravni i obligacioni odnosi.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Večernje novosti)