REVAKCINACIJA Epidemiolozi otkrivaju od čega zavisi koliko ćemo čekati i zašto je mart “ključan

korona

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Više od 360.000 ljudi u Srbiji se vakcinisalo do sada, a mnogi se pitaju kada bi trebalo da prime drugu dozu vakcine protiv kovida 19 pošto tu informaciju nisu dobili prilikom prvog cepljenja.

Ne treba da brinete o tome, jer će, kako su nam rekli u Ministarstvu zdravlja, svako ko je primio prvu dozu vakcine dobiće SMS sa pozivom za revakcinaciju. Dakle, po istom principu kao i kada su vas prvi put obavestili da dođete da se vakcinišete.

Od kako je pre 10 dana započela masovnu vakcinaciju Srbija se našla u samom vrhu Evrope po dnevnom broju vakcinisanih na sto stanovnika, u jednom mometnu bili smo čak drugi, odmah iza Velike Britanije.

Gotovo svi vakcinisani hvale organizaciju praktično na svim punktovima vakcinacije, ali mahom imaju samo jednu dilemu: kada treba da prime drugu dozu vakcine.

PROČITAJTE JOŠ

DEVOJČICA (12) NIJE UMRLA ZBOG KORONE? Oglasio se direktor novopazarske bolnice

– Primio sam vakcinu u ponedeljak, ali niko u Domu zdravlja “Palilula” nije mogao da mi kaže kada dođem na revakcinaciju. Termin za drugu dozu ne piše ni na potvrdi o vakcinaciji pa ne znam da li treba sam da dođem na revakcinaciju posle tri-četiri nedelje ili će me neko pozvati – pita se Aleksandar Marković iz Beograda.

– Svi koji su primili prvu dozu vakcinacije dobiće SMS sa pozivom na revakcinaciju – ističu u Ministarstvu zdravlja.

Što se tiče doza za revakcinciju, nadležni tvrde da tu nema problema, osnosno da će ti dovoljno za sve, a to je danas potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Više od mesec dana potrebno za potpuni efekat vakcine

Inače, da bi se primila kompletna odnosno prva i druga doza vakcine potrebno je u proseku 25 dana što zavisi od toga o kojoj se vakcini radi.

korona

Foto: AP

Tako je za “Fajzerovo” cepivo period između dve doze tri nedelje dok se duga doza kineske vakcine može dati već dve nedelje nakon prve. Najduži vremenski razmak između dve doze zahteva ruskva vakcina “Sputnjik V” – 28 dana.

Vakcina u potpunosti deluje 7 do 10 dana nakon druge doze.

– Ako uzmete u obzir dve doze, kineska vakcina ima najkraći period u davanju doza. Uzmimo prosečno da je 28 dana potrebno za rusku, 21 dan za Fajzer, pa još barem 7 do 10 dana, to znači da je potrebno više od mesec dana za potpuni efekat vakcine – objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

U martu kompletna slika o kolektivnom imunitetu

Kada je reč o kolektivnom imunitetu, Tidorović očekuje se da ćemo već u martu imati preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

– Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze, i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti.

PROČITAJTE JOŠ

JELENA TINSKA I BOKAN NAPALI MILENU RADULOVIĆ: Neshvatljivo da žrtva silovanja radi seriju!

Kako kaže, mart će nam dati kompletnu sliku.

– Tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice. Opuštanja nema u svakom slučaju i to je odgovornost koju već ima svaki pojedinac – kaže profesor Tiodorović.

Epidemiolog veruje da ćemo se slobodnije osećati početkom letnjih meseci.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)