RASTE NAPETOST NA KOSOVU: Jake snage ŽANDARMERIJE uputile se na jug Srbije

kosovo

Foto ilustracija: printscreen7instagram

Nakon što je sinoć održan sastanak u Briselu bez zvaničnih izjava posle susreta srpske i Kosovske delegacije, albanski mediji objavili su razgovori nisu bili uspešni.

Potrpredsednica Građanske inicijative SDP kaže da je stvaranje tenzija oko zida u severnom delu Kosovske Mitrovice namerno skretanje pažnje kosovske vlasti sa mnogo bitnijih tema.

U Kosovskoj Mitrovici  vlada velika napetost  zbog tenzija, koje su nastale posle neuspelih razgovora između srpske i albanske delegacije u Briselu i poruka koje stižu iz Prištine, da neće nikada dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, pa su na ulicama pojačane patrole kosovske policije. U međuvremenu je stigla informacija da su jake snage Žandarmerije krenule ka jugu Srbije.

[adsenseyu4]

Predsednik Tomislav Nikolić je posle susreta sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD preneo da ponašanje delegacije Prištine u poslednjoj rundi dijaloga na visokom niovu „nije bilo u cilju postizanja dogovora“.

– Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste i da sačuvamo mir, to je razlog zašto idem u Rašku, jer su naši gradonačelnici zabrinuti, da ih smirim… Zabrinut sam i ja, ali ne zavisi sve od nas. Sve ćemo učiniti da mir sačuvamo – uverava premijer Vučić.

U međuvremenu se predsednik Nikolić sastao se sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici na ulicama, policija postavlja kamere

Nekoliko stotina kosovskih Srba okupilo se nadomak zida na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici. U isto vreme, Žandarmerija na jugu Srbije je iz predostrožnosti u povišenoj pripravnosti.

– Žandarmerija je stacionirana u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), gde je najjača baza u Bujanovcu. Sve snage koje pokrivaju KZB su u stanju pune pripravnosti – prenose mediji nezvanične informacije iz MUP-a Srbije.

[adsenseyu1]

Srbi su u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju u blizini zida na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a oko 15 časova bilo ih je oko 400.

Okupljeni građani su reporteru Tanjuga rekli da su uplašeni zbog svega što se poslednjih dana dešava u vezi sa rušenjem potpornog zida u blizini mosta i napetosti.

Situacija je mirna, a na glavnom ibarskom mostu koji razdvaja severni od južnog dela grada prisutan je uobičajen broj pripadnika kosovske policije.

Primetno je da od jutros na mostu policija instalira sigurnosne kamere za nadzor, a u blizini mosta sa severne strane nalazi se statični punkt pripadnika italijanskog Kfora.

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se u Raškoj s političkim predstavnicima Srba s Kosova i Metohije.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Intermagazin.rs /Izvor:Kurir)

[adsenseyu2]