RAMUŠ HARADINAJ SPREMAN DA POSETI BEOGRAD I PREŠEVO: “Moja poseta će imati protokol i biće uz dozvolu srpskih i međunarodnih vlasti”

Kosovo

Foto: Printscreen/youtube

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kojeg Beograd potražuje zbog ratnog zločina nad civilima, tvrdi da su ga lokalne vlasti opštine Medveđa, na jugu centralne Srbije, pozvale da dođe u to mesto i dodao da je spreman da poseti i Preševo i Beograd, ako bi bio pozvan i ako bi njegova poseta imala protokol.

U Beogradu bi, kaže, predstavio “svoju državu na nekom međunarodnom samitu”, jer smatra da samo “sastanci i međusobni susreti sa premijerima iz regiona mogu doprineti miru i stabilnosti, u ovom slučaju dobrosusedskim odnosima između dve zemlje, kao što su Kosovo i Srbija…”.

HRVATSKA USLOVLJAVA: Ako Srbija zabrani ulazak hrvatskom ministru, povlačimo ambasadora

Kako je prenosi Preševa Jon, Haradinaja su lokalne vlasti Medveđe pozvale na tradiconalnu manifestaciju “Susreti u rodnom kraju – 2018”.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Na ovoj manifestaciji će, navodi se, učestvovati stotine Albanaca iz Medveđe i drugih opština tzv. Preševske doline, sa Kosova, iz Albanije i Makedonije, a pored Haradinaja pozvani su i predsednik privremenih kosovskih insttucija, Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri.

Što se tiče posete Preševu, Haradinaj kaže da to ne zavisi od njegove želje ili volje Prištine, već i od Beograda.

– Ja nisam kao (Marko) Ðurić da se krećem kao kačak (termin koji se koristi za albanske razbojnike u prošlosti) – ilegalno. Moja poseta će imati protokol i biće uz dozvolu srpskih i međunarodnih vlasti, a treba da bude realizovana kao i sve posete drugih svetskih državnih lidera – rekao je Haradinaj.

„SVADBENI TANGO AMERIKE I FRANCUSKE“ Pariz ZAPRETIO zemljama koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova

Preševa jon, piše da bi ova poseta koksovskog premijera došla nakon njegovog boravka u Tirani, skoplju i Podgorici.

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj je dodao da , osim bratskih odnosa sa Albancima iz tzv. Preševske doline “nas još mnogo toga vezuje, i još više znajući za njihovu ulogu i doprinos oslobođenju Kosova”

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)