RAMUŠ HARADINAJ: “Država Kosovo će biti u uniji sa Albanijom

Kosovo

Foto: EPA

Nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da izjavio da za ujedinjenje tzv. Kosova sa Albanijom nije potrebna dozvola Srbije.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da to ujedinjenje nije povezano sa sporazumom koji treba postići sa Srbijom, već da je to unutrašnja odluka Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Pojasnio je da tzv. Kosovo treba doći na isti način do ujedinjenja kao što se dogodilo sa “vojskom, Trepčom ili odlukom za nezavisnost”. Istakao je da je ujedinjenje sa Albanijom povezano sa nekoliko događaja.

“Ako i dalje ostanu prepreke koje je postavila Srbija, ali i deo međunarodne zajednice vezan za naša priznanja ili članstvo u NATO, jer je bezbednost prioritet, ne preostaje nam ništa drugo nego da izađemo na referendum sa Albanijom”, rekao je Haradinaj.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj LEK TREBA posebno IZBEGAVATI nakon VAKCINACIJE! Lekar UPOZORIO na njihovo dejstvo!

Naglasio je da se zahtev ujedinjenje sa Albanijom razlikuje od zahteva iz prošlosti.

“Ranije je traženo da unija dobije odobrenje Srbije, sada ne tražimo odobrenje Srbije”, naglasio je Haradinaj.

Dodao je da je cilj unija sa Albanijom i da će kosovske institucije nastaviti da postoje.

“Država Kosovo će biti u uniji sa Albanijom. Trenutne kosovske institucije ostaju. Odgovornosti Kosova date Ustavom ostaju, tada bi postojao Ustav unije Kosovo-Albanija”, dodao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima projekat razmene teritorija je propao.

PROČITAJTE JOŠ

Potvrđeno: Tri američka predloga za Srbiju

Dodao je da će se ukoliko on bude predsednik pronaći drugo rešenje, koje će se postići konsenzusom između institucija i stranaka, preneo je portal Kosovo online

 

(Dnevne.rs/Kosovo online)