PROTOKOL JE ISTI ZA SVE: Doktorka Darija saopštila da li će Aleksandar Vučić biti testiran

doktorka

Foto: Tanjug

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, na pitanje novinara da li predsednik Srbije mora da bude u izolaciji 14 dana, budući da mu je stariji sin zaražen Kovidom 19, da je protokol isti za sve, jer virus ne pravi selekciju i svi su pođednako osetljivi.

-Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan – rekla je Kisić.

U skladu sa tim, rade se sve dalje procedure i testiranje i nema izuzetaka, dodala je ona.

Kako će Srbija slaviti Uskrs: Struka nepokolebljivo najavila OŠTRIJE MERE ZA PRAZNIKE

Na pitanje da li je njen savet kao lekara da Vučic ne ide sutra u najavljenu posetu Nišu, Kisić je ponovila da sam postupak zavisi od toga da li je osoba bila u kontaktu u periodu zaraznosti sa osobom kod koje je potvrđeno prisustvo virusa.

-Sve osobe koje su bile u kontaktu, podvrgavaju se testiranju i u zavisnosti od toga se sprovode odgovarajući režimi – rekla je Kisić.

Ona je pojasnila da je period zaraznosti najveći u toku 48 sati pre pojave prvih simptoma i 24 sata posle pojave simptima, a radi bezbednosti se uzima u obzir izloženost u periodu od dve nedelje od pojave simptoma, što je, kaže, isto pravilo za sve.

predsednik

Foto: tanjug

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891 pacijent. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)