PROMENJEN MANDAT EULEKSA: Tači i Haradinaj dobijaju odrešene ruke, evo i šta to znači za SRPSKI NAROD NA KiM

Haradinaj

Foto: tanjug/AP

Savet EU je odlučio da mandat Evropske misije EULEX na Kosovu promeni sa izvšnog na zadatke nadgledanja, mentorstva i savetovanja u oblasti kosovskog pravosuđa.

– Kosovo će preuzeti odgovornost za sve prenete istrage, krivična gonjenja i suđenja – stoji u današnjoj u odluci Saveta.

U saopštenju Saveta navodi se da će se Misija EULEX usredsrediti na praćenje odabranih slučajeva i suđenja u kosovskim kriminalnim i građanskim pravosudnim institucijama, na praćenje, mentorstvo i davanje saveta kosovskim popravnim službama kao i da će nastaviti operativnu podršku za implementaciju sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

„LOKALNI“ GLUMAC ŽESTOKO PONIŽAVAO LEGENDU BELOG SPORTA: Idi u Fk Vegetarijanac!

Misija će zadržati određene ”ograničene izvršne odgovornosti” u oblastima zaštite svedoka i podrške specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu, kao i odgovornosti za održavanje i unapređenje sigurnosti kao drugostepeni bezbednosni organ.

policija

Kosovska policija-Foto: Tanjug/Bojan Slavkovic

– Odlukom Saveta predviđeno je da se revidirani mandat pokrene od 14. juna 2020. godine. Takođe, dodeljuje se kombinovani budžet za operacije Misije na Kosovu i za Specijalizovane komore i Specijalno tužilaštvo u iznosu od 169,8 miliona evra za dve godine od 15. juna 2018. godine – 14 Jun 2020 – navodi se u tekstu odluke.

Dodaje se da će budžet za troškove Misije EULEX iznositi 83, 6 miliona evra, a za Specijalne komore i Specijalno tužilađtvo 86,2 milona evra.

Misija EULEX osnovana pre 10 godina sa sedištem u Prištini i imala je dva operativna cilja.

SNEŽANA PREŽIVELA PRAVI PAKAO NA SVADBI SVOG BRATANCA: Svatovi je šutirali, tukli, polomili vilicu, izbili zube, mladoženja je jedva spasio!

Prvi je bio cilj praćenja, mentorstva i savetovanja kao i pružanja podrške kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava i dijalogu između Beograda i Prištine.

prelaz

Foto: Tanjug

Drugi, izvršni cilj je bio podrška u donošenju presuda u okviru ustavnih i civilnih parnica kao i krivično gonjenje i presuđivanje odabranih krivičnih predmeta.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: tanjug)