PROMENE NA POLITIČKOJ SCENI: Posle Malog u Vladu ulazi i Gojkovićeva, ali jedan dobro poznati političar će biti najveće IZNENAĐENJE (INFO)

maja

FOTO: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ana Brnabić uputila je juče predlog Skupštini Srbije da Siniša Mali bude kandidat za ministra finansija. Novo ime u Vladi Srbije biće i Maja Gojković, a na njeno mesto bi mogao da dođe Nenad Čanak

Mali je predložen za novog ministra umesto Dušana Vujovića koji je ranije podneo ostavku iz ličnih razloga. Skupština Srbije će na posebnoj sednici u ponedeljak, 28. maja razmatrati predlog premijerke.

Izbor i polaganje zakletve novog ministra biće jedina tačka dnevnog reda posebne sednice parlamenta. Početak sednice zakazan je za ponedeljak.

Kako saznaje “Blic”, u Nemanjinu 11 se useljava i aktuelna predsednica parlamenta Maja Gojković. Ona će na mestu ministra kulture zameniti Vladana Vukosavljevića koji se na toj poziciji nije najbolje snašao.

– Gojkovićeva je odavno pokazala želju da vodi resor kulture i za to ima podršku svih u Vladi, uključujući premijerku Anu Brnabić, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On sada traži ko bi mogao da zameni Gojkovićevu na toj funkciji, jer smatra da se ona dobro snašla u prilično teškim uslovima u parlamentu – navodi naš izvor iz vrha vlasti.

Kako sada stvari stoje, vođenje parlamenta mogao bi da preuzme čak i neko ko nije deo vladajuće koalcije, a najčešće se pominje lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.nenad

Na stolu je nekoliko imena, a Čanak je samo jedno od mogućih rešenja. Potreban je neko ko će se izboriti sa prilično napetom situacijom u parlamentu – navodi naš sagovornik.

Tema rekonstrukcije prolongirana je zbog dešavanja oko Kosova, ali to je nešto što svakako uskoro sledi.

– Vučić ne stiže da se bavi promenama u vladi zbog razgovora oko Kosova, ali to bi do kraja sledećeg meseca trebalo da se završi – navodi naš izvor.

Gotovo je izvesno da će Vladu Srbije zbog brojnih afera napustiti ministar sporta Vanja Udovičić. Kao potencijani naslednici pominju se najčešće aktuelni gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavno Gak i bivši bokser i nekadašnji državni sekretar u tom ministarstvu Nenad Borovčanin.

Ministar privrede Goran Knežević će zbog privatnih razloga prestati da vodi taj resor, a nije poznato ko bi mogao da ga zameni. Kao jedan od kandidata koji će ubuduće raditi nešto drugo pominje se i ministar ekologije Goran Trivan, ali je velika nepoznanica i ko bi mogao da dođe na to mesto.

Spekulisalo se i da bi resor građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja mogao da se podeli, pa bi infrastruktura ubuduće nastavila da funkcioniše kao zaseban resor i u tom slučaju najverovatnije bi pripao aktuelnom gradskom menadžeru Goranu Vesiću, dok bi građevinarstvo i saobraćaj i ubuduće vodila Zorana Mihajlović.

Na pitanje da li će “ambasade imati uticaja na izbor ministara”, Vučić je rekao da od kada je bio premijer i sada predsednik Srbije svi znaju da nijedan ambasador ne može da se meša u to.

– Ko će da bude na funkcijama prvo treba da se odluči u nadležnim organima, o tome odlučuju gradjani Srbije preko svojih izabranih predstavnika. Ponosan sam na to što sto smo nezavisna, slobodarska zemlja koja samostalno doonosi svoje odluke – rekao je Vučić.

Novi gradonačelnik za desetak dana

Ko će u narednom periodu voditi Beograd, biće poznato za desetak dana. Najozbiljniji kandidati su Goran Vesić, koji figurira i za mesto ministra infrastrukture, i Irena Vujović.

– Čini se da najveću energiju u to ulaže Vesić, koji je operativno najobučeniji da vodi grad, ali nisu svi u stranci za takvu odluku. Stranka najviše simpatija daje Ireni Vujović, koja je odlično vodila Savski venac. Nije isključeno ni da to bude dr Zoran Radojičić, koji ima veliku ambiciju da završi projekat u Tiršovoj – rekao je nedavno izvor “Blica” iz SNS.

Đorđević: Vlada nije na leru

Ministar za rad Zoran Đorđević je izjavio da Vlada nije na leru zbog najavljene rekonstrukcije i da je premijerka Ana Brnabić zadovoljna radom Vlade, te da se još nije pričalo o rekonstrukciji.

Na pitanje da prokomentariše to što je jedan član Vlade rekao da je Vlada na leru zbog rekonstrukcije, zato što svi izbegavaju da povlače neke poteze jer se plaše da bi mogli da budu smenjeni, Đorđević je rekao da to nije tačno i da je atmosfera u Vladi radna.

– Nije baš tako, vidite šta sve radimo, ne znam ko je to rekao, ali atmosfera u Vladi je radna. Dosta radimo, imamo dosta sastanaka, i sa predsednicom Vlade juče, na radnim grupama – kazao je Đorđević za TV “Prvu”.

Čanak: Nije bilo reči o preuzimanju Skupšštinom

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za N1 da nije bilo reči o tome da on treba da preuzme mesto predsednika Skupštine Srbije

(Dnevne.rs /Izvor:  Ivana Mastilović Jasnić /Blic)

Foto: Tanjug