PROCURELO: Ovi ljudi su posekli hrast star šest vekova (INFO)

drvo-seca

Foto: Đorđe Bošković

Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, koji se nalazio na trasi autoputa Beograd – Južni Jadran, posečen je tokom protekle noći.
 Hrast na Savincu, drvo-zapis staro više od 600 godina, jutros su posekla trojica radnika firme “Art pres” iz Beograda, koje je anažovalo Gradjevinsko preduzeće “Planum”.Kako su ti radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6,30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

– Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio– rekao je Jovčić.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od gradjana ne želi da dodje da ga vidi. Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme “Az Virt” nastavila izgradnju na Koridoru 11.

Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, je stigla do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

[adsenseyu1]

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić je rekao da je hrast bio “zapis” i predstavljao je svetinju kraj koje su vekovima vršeni obredi.

On je dodao da ga nisu posekli “ni Turci, ni komunisti”, ali je “pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula”. Zeleni Srbije danas su osudili seču hrasta u istorijskom kompleksu Savinac, ocenivši da se sve odigralo na sraman i nedemokratski način.

– Sramno je da vlast u Srbiji ne želi ili ne ume da rešava neslaganje sa građanima i lokalnim zajednicama na civilizovan način već šalje drvoseče
pod okriljem noći. Dosledna rušilačka politika ove vlade se potvrdila još jednom – navodi se u saopštenju Zelenih.

Dodaje se da su postojala dobra rešenja koja bi mogla da zadovolje i građane i državu, ali da je vlast izabrala da se hrast iseče suprotno mišljenju stručnjaka, ekologa i građana koji su ga čuvali preko 600 godina.

– Hrast će u pamćenju svih nas biti spomenik ekološke borbe i simbol za neodgovornost. Hrast će biti simbol svih građana i građanki Srbije kojima je uskraćeno pravo na odluku u kakvoj sredini žele da žive, simbol ekoloških, kulturnih i socijalnih prava koje se u državi u kojoj još uvek nije izgrađena vladavina prava prečesto guraju u stranu – istakli su Zeleni.

Oni su najavili da će sa građanima posaditi 600 hastova, zajedno sa građanima širom Srbije.

– Ako je habost trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze – rekao je predsedni MZ Savinac Miliša Nikolić agenciji Beta.

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a meštani su joj poručil da dođe i sama to uradi.

[adsenseyu1]

(Beta)