PRETI NAM NOVA OPASNOST SA NEBA! Nije u pitanju ni kiša ni grad već nešto MNOGO GORE! (INFO)

nebo

Foto ilustracija: pixabay

Maj i juni su nakritičniji meseci.

Sve je veći broj građana koji su poslednjih nedelja imali “bliske kontakte” sa vranama, a neki od njih morali su čak i da potraže pomoć lekara.

Maj i prva polovina juna predstavljaju period kada su učestali napada ovih ptica na sugrađane.

Razlog tome je prirodni zaštitnički instinkt koji se rađa kada se izlegu mladi ptići, objašnjavaju ornitolozi, dok lekari tvrde da su pacijenti sa povredama od vrana počeli češće da dolaze tek u poslednje dve godine. – Pacijenti nam često dolaze sa povredama koje su im nanele vrane, bilo kljunom ili kandžama.

Pored uobičajenog zbrinjavanja rane (previjanja), obavezno je da pacijent primi i tetanus – kaže Milica Nikolić Urošević, lekarka opšte medicine.

STRAVA I UŽAS NA NOVOM BEOGRADU! Pronađen LEŠ muškarca u podrumu sa metkom u čelu! (INFO)

Ona potvrđuje da su pacijenti sa ovakvim povredama počeli češće da dolaze od pre dve godine, te da ih do tada skoro i nije bilo.Iako većina sugrađana na ove nemile događaje gleda kao na napade pomahnitalih prica, paradoksalno, radi se o njihovoj odbrani ili tačnije o njihovom prirodnom zaštitničkom instinktu.

Naime, razlog zašto se ovakve neprijatne situacije dešavaju baš u ovo vreme, tokom maja i u prvoj polovini juna, sasvim je jasan ornitolozima.

– U ovom periodu se izležu mladi ptići, koji vrlo brzo potom uče i da lete. Zbog toga su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni, jer na ljude koji prolaze u blizini gnezda reaguju kao na potencijalne predatore – objašnjavaju stručnjaci

       

(Dnevne.rs /Alo.rs/ Izvor: Blic, M. I.)