PRESELJENJE U BEOGRAD JE VAŠ CILJ: Saznajte koliko vam je potrebno novca za SAMO JEDAN DAN

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Uporedili smo cene koje su važile 2014. godine sa onim koje važe danas. Većih poskupljenja nije bilo, ali kada se sabere svih 5 ili 10 dinara koje smo dali više za nešto, zaključujemo da bez minimum 1.000 dinara ne možemo da računamo dan u Beogradu. Nešto manje potroše nepušači, jer na dnevnom nivou uštede bar 200 dinara

Pošto često pričamo o tome koliko su cene skočile, pa nam sada da bismo preživeli dan treba minimum 1.000 dinara, odlučili smo da uporedimo cene u marketima u Beogradu 2014. godine i danas. Možemo reći da se cene nisu drastično povećale, ali kada krenu najavljena poskupljenja od Nove godine, mnogi će se presabirati kad pogledaju račun u marketima i kafićima.

[adsenseyu4]

Da krenemo od kafe, pošto je to prvo na šta pomislite čim otvorite oči. Koliko će vas koštati prvo jutarnje zadovoljstvo zavisi da li ćete kafu da popijete u kafiću ili kod kuće.

Ako se opredelite za kafić, nije isto da li je taj kafić u centru grada ili ispred vaše zgrade. Cene kafe iznosile su pre dve godine od 110 do 190 dinara, u zavisnosti od toga za šta se odlučite. Sada se u kafiću cene kreću od 120 do 230 dinara. Ako ste pre dve godine kupovali 3 u 1 kafu to vas je koštalo od 20 do 30 dinara, a cene su i sada iste, 100 grama kafe je pre dve godine koštalo oko 100 dinara, a sada je najjeftinija 94 dinara.

Litar mleka je pre dve godine koštao od 110 do 130 dinara, a sada mleko košta 156 dinara.

Cigarete najjeftinije koštaju 190 dinara, a pre dve godine su u proseku bile 220 dinara, imajući u vidu da su sredinom prošle godine sve cigarete poskupele za 10 dinara, ova računica nas i nije iznenadila.

Ako saberete kafu plus cigarete i nećete baš jeftino da prođete. U najboljem slučaju, sa kafom 3 u 1 i najjeftinijim cigaretema, moraćete da izvadite iz džepa 220 dinara.

A treba preživeti ostatak dana…

Za doručak najjeftinije, a i najbrže – prva pekara. Pecivo plus jogurt  – 150 dinara, ako ćete sendvič ili burek i jogurt, onda spremite 200-250 dinara.

I već smo stigli do pola crvene novčanice – a još nije ni 12 sati.

PREVOZ

Prevoz je još jedna kategorija koju morate koristiti u prestonici. Pre dve godine cena karte je bila 72dinara.

To znači da je minimalno za dolazak do nekog mesta i nazad bilo potrebno 144 dinara.

Prevoz se za dve godine potpuno izmenio, pa sada postoji tzv. vremenska zona, gde se karta plaća 89 dinara i važi 90 minuta. Cene karata za studente i radnike, kao i noćne vožnje su ostale nepromenjene.

[adsenseyu1]

RUČAK

Ručak ne možete da napravite bez 400 dinara, da li je u pitanju naručena hrana, ili kantina na poslu, nebitno je. Kada pogledamo cene od 2014. godine, kada su doručak i ručak zajedno koštali 400 dinara, zaključujemo da je hrana poskupela poprilično i da sada jedan obrok izađe isto kao nekada dva.

Jeftino možete da prođete ukoliko ste vegetarijanac, pa naručujete samo bareno povrće, ili ukoliko preskočite ručak, pa odete kući i jedete kuvano jelo koji ste spremili da imate za nekoliko dana.

VEČERA

Budući da ste sa ovom računicom već potrošili 1.000 dinara, pa da se našalimo malo, večeru slobodno možete i da preskočite, osim ako vas neko ne pozove na istu.

Da biste prošli što jeftinije, najbolje je da iskoristite ono što imate u frižideru, ili se opet vratite na početnu tačku – pekara.

Đevrek sa jogurtom ili kifla sa šunkom, će vas koštati 100 dinara, a mogu vas zasititi i sačuvati novac za naredne dane. Musli će takođe dobro doći, a jeftino ćete proći i sa nekim namazom.

Kada saberemo gorenavedene brojke, dolazimo do šokantnog podatka.

Za jedan dan života u Beogradu, da jedva sastavljate kraj sa krajem, jedete samo što morate, kupujete samo cigarete (ukoliko ste pušač) i kartu za prevoz potrebno vam je minimum oko 1.200 dinara, a do pre dve godine da preživite dan bilo vam je potrebno oko 800 dinara.

Ukoliko jedete kvalitetniju hranu, odete u kafić bar jednom dnevno ili na večeru u restoran sada vam je dnevno potrebno i više od 2.000 dinara.

Da na sve ovo dodamo izlaske, garderobu, poklone, praznike koji su sastavni deo života i iskrsnu skoro svaki dan, zaključujemo da sa prosečnim platama u Beogradu, ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem.

A treba platiti i račune za struju, telefon, stanarinu (koje nismo uračunali u dnevni trošak).

Razmišlja li neko o putovanjima posle čitanja ovoga?

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:I.L.,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]