PREMIJER VUČIĆ PRED DILEMOM: Podržati ili ne Tomislava Nikolića za još jedan PREDSEDNIČKI MANDAT ( INFO)

premijer

Foto: AP

Hoće li premijer i lider SNS Aleksandar Vučić podržati Tomislava Nikolića u trci za još jedan predsednički mandat – ključno je pitanje pred predsedničke izbore koji će se održati sledeće godine.

Visoki funkcioner SNS i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović kaže za “Blic” da će razgovori o predsedničkom kandidatu početi unutar stranke početi početkom sledeće godine.

[adsenseyu4]

– To je čisto stranačka stvar koja zahteva obimnu analizu, a ona će uslediti odmah nakon Nove godine. Hoće li Aleksandar Vučić podržati Tomislava Nikolića, zavisi od procene jednog i drugog, njihovog razgovora, vizija. Nije zahvalno da se mi time bavimo – navodi Mirović, i dodaje da do sada o tome nije bilo reči.

Poslednja istraživanja Nove srpske političke misli koje je “Blic” juče objavio pokazuju da Nikolić samo uz Vučićevu nedvosmislenu i direktnu podršku može da obezbedi novih pet godina u fotelji na Andrićevom vencu. Premijer se, međutim, ne izjašnjava. Ranije je rekao da će ime svog kandidata saopštiti javnosti 25 dana uoči izbora.

Ipak, jedna od poslednjih Nikolićevih izjava mogla bi da se tumači kao da je dogovor između bivšeg i aktuelnog lidera SNS postignut. Prilikom jednog događaja na kojem su se pojavili zajedno Vučić i Nikolić, na pitanje novinara zašto to ne čine češće, predsednik Srbije je nedavno rekao:

– Pojavićemo se i sutra zajedno. Ako zaista treba da se pojavljujemo češće zajedno, sad vam obećavam – od danas ćemo se pojavljivati češće zajedno – rekao je on.

Ni posle toga susreti nisu intenzivirani, bar ne kada je reč o onim javnosti poznatima. Ipak, Nikolićeva izjava zvučala je prilično samouvereno.

Šta će uraditi Vučić i kakve su posledice?

U slučaju da ne podrži Nikolića, postoje dva scenarija, tvrdi izvršni direktor Cesida Bojan Klačar. Prvi je, kaže, da se Nikolić kandiduje bez podrške. Drugi, da se njih dvojica dogovore, da se Nikolić politički penzioniše i ne talasa u javnosti.

– U prvom slučaju to može da dovede do ozbiljnih posledica po SNS, jer tamo je dosta ljudi koji i dalje imaju simpatiju prema Nikoliću, a slično je i sa biračkim telom. Ako dođe do drugog scenarija, i to se objasni višim interesom, a Nikolić to manje ili više dobro prihvati, onda sve može da prođe bez većih posledica po SNS i državu – navodi Klačar za “Blic”. On objašnjava i da bi Nikolićeva kandidatura bez Vučićeve podrške značila prisustvo pojačanog ruskog faktora u kampanji, budući da bismo onda imali tri izrazito proruska kandidata – Vojislava Šešelja, Boška Obradovića i Nikolića.

[adsenseyu1]

Ukoliko Vučić da podršku Nikoliću, ne bi trebalo da bude problema da ovaj osvoji novi mandat.

– Aktuelni predsednik će u tom slučaju biti najozbiljniji kandidat. Pritom, ne mislim na Vučićevu mlaku podršku, već na čvrstu – u stranačkom smislu, infrastrukturnom i, konačno, ličnom u vidu prisustva na mitinzima – zaključuje Klačar.

Vučić: O tom potom

Na pitanje hoće li podržati Tomislava Nikolića, Vučić je juče odgovorio “o tom potom” i naglasio da nije vreme za predsedničke izbore, već za važne projekte. On nije precizno odgovorio ni kada će doneti odluku o kandidatu, ali je izjavio da nije razmišljao da se lično kandiduje i da “nije voljan za tako nešto”. On je rekao da je ponosan na vredan rad Vlade.

Mihajlovićeva i Selaković zaostaju

Brojna istraživanja su do sada rađena po pitanju potencijalnih kandidata. Sva su pokazala da je Aleksandar Vučić ubedljivo najpopularniji političar u zemlji. Kada je reč o SNS, visok rejting ima još samo Nikolić, dok osetno zaostaju Zorana Mihajlović, Jorgovanka Tabaković i Nikola Selaković.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Mastilović Jasnić,Blic.rs)

[adsenseyu2]