PREDRAG KON: Mere dale rezultat! A onda otkrio u koju fazu epidemije sada ulazi Srbija!

epidemiolog

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 Vrlo brzo će se videti efekat ovih mera u smislu smanjenja svih cirkulacija svih virusa, tako da je to svakako ohrabrujuće

– Čim vi naglo smanjite sve moguće kontakte, onda je logično očekivati brzu vidljivost – kazao je Kon, ističući da je broj aktivnih respiratornih bolesti juče bio značajno manji u odnosu na prošli utorak, kao posledica svega jednog ponedeljka pod oštrijim merama. Vrlo brzo će se videti efekat ovih mera u smislu smanjenja svih cirkulacija svih virusa, tako da je to svakako ohrabrujuće – poručio je Kon.

Nema šta mnogo da se priča, dodao je, samo treba da izdržimo. Ponovio je da na prvom mestu treba održavati ličnu higijenu, pre svega ruku. Za dezinfekciju preporučuje alkohol u koncentraciji od 70 odsto, a ukoliko nam nije dopstupan, ne treba da budemo zabrinuti, jer će nam i običan sapun i topla voda pomoći.

– I sapun je sasvim dovoljan, bar 20 sekundi. To je nešto što smo malo zaboravili, i sada treba da se obnovi gradivo i kasnije u životu to treba da primenjujemo – savetovao je Kon.

JEDNOSTAVNO REŠENJE: Napravite sami zaštitnu masku za 30 sekundi (VIDEO)

Dodao je i da treba da držimo udaljenost jedni od drugih, barem jedan metar, a propisano je da su dva metra bezbedna. U zatvorenom prostoru savetuje korišćenje maski, pogotovo u tržnim centrima, prodavnicama i javnom prevozu.

– Ulazimo u fazu kada imamo cirkulaciju u stanovništvu. Mi smo dosad znali za importovane slučaje, pojavljuju se već pojedinačno oni za koje ne može da se utvrdi odakle su. Sad je sistem nadzora takav da se svaka teška respiratorna infekcija ispituje na kovid, kao i svaki slučaj koji mora na repsirator – kazao je Kon.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas)