PRAZNICI SE BLIŽE, LOPOVI NE MIRUJU: U Srbije se najviše krade ČOKOLADA I KAFA a evo i zašto

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Lopovluk u prodavnicama je svakodnevan, a prodavci tvrde da je porastao za trećinu. Na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju

Krađe u prodavnicama događaju se tokom cele godine, a čini se, pred praznike nešto učestalije. Prema tvrdnjama trgovaca, broj sitnih krađa je u porastu.

[adsenseyu4]

Kako kažu trgovci, na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju na pijacama ili na ulici. Uglavnom su to artikli koji imaju dug vek trajanja, konzerve, ulja, alkohol, kafa, pića, kozmetika, što upućuje na to da su u pitanju profesionalni lopovi.

– Nema egzaktnih podataka, ali u nekim gradovima u unutrašnjosti kažu da je broj krađa u poslednjih godinu dana za čitavih 30 odsto veći nego u 2014. godini – ispričao je za “Večernje Novosti” Dragoljub Rajić, privredni konsultant.

– Dosta zavisi od odnosa lokalne policije, u nekim gradovima je policija prilično nezainteresovana da obavi pravi uviđaj, da uzme otiske prstiju i slično, i u takvim gradovima su krađe sve češće i češće. Tamo gde polivija ozbiljnije traga za počinipocima, ipak je broj krađa manji, ili se bar drži pod kontrolom.

Neki trgovci u glavnom gradu su nam se žalili da i migranti sve češće obijaju trafike i male radnje, posebno su to radili početkom ove jeseni.

[adsenseyu1]

U većini trgovinskih kuća kažu da kafa i čokolada spadaju u artikle koji se najviše kradu. Uglavnom se biraju skuplji i luksuzniji proizvodi. Pored kafe i čokolade, tu su i žvake, piće, konzerve, brijači, pršuta, kačkavalj, dezodoransi…

Popularne su i zubne paste, konzerve, aparati za brijanje, preparati za sunčanje i oni protiv komaraca.

 

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]