PRAZNICI OSTAJU ZA NAMA, A ŠTA JE SA MERAMA? Zaseda Krizni štab, evo šta će biti na stolu!

korona

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Došlo je vreme da se razgovara i odlučuje o novim i postojećim merama u Srbiji.

Danas je poslednji dan da važi doneta mera za ulazak srpskih državljana u zemlji iz inostranstva uz PCR test ili desetodnevni karantin, tako da domaći mediji pišu da će Krizni štab zasedati u ponedeljak kako bi bilo odlučene da li će ove mere da ostanu na snazi ili će ipak dođi do nekih promena.

Zbog straha od širenja korona virusa, u Srbiji je sredinom decembra doneta nova mera – da je za ulazak u našu zemlju neophodan negativan PCR test ili umesto toga deset dana u karantinu (isključivo za srpske državljane), koji se prekida ukoliko se u tom periodu ipak uradi PCR test.

Pošto rok za ovu meru sutra ističe, ostaje da vidimo šta će dalje Krizni štab odlučiti nakon rasprave na sednici.

PROČITAJTE JOŠ: Hrvatska naučnica: “Preti nam nova opasnost od mutanata koji su 70 odsto zarazniji”

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će sve zavisiti od epidemiološke situacije koja bude u tom momentu – koliko ima pregleda, koliko zaraženih, popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom…

“Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, otežavamo putovanja. Nama je na prvom mestu zaštita građana i zdravstvenog sistema”, rekao je Lončar nedavno.

Opšte je poznato da medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera.

PROČITAJTE JOŠ: 5 sigurnih znakova koji znače da vam bubrezi slabo rade i NE SMETE IH IGNORISATI (INFO)

Takođe, nije isključeno da bi moglo biti reči i o drugim merama koje su trenutno na snazi. Trenutno je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ograničen rad prodavnica prehrambenih proizvoda do 21 sat, dok ugostiteljski objekti, tržni centri i ostalu mogu da rade do 20 sati. Takođe važi i zabrana okupljanja više od pet ljudi.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)