PRAVILA ZA SAJAM: Evo šta ćete moći da ponesete, kuda možete da se krećete

vojska

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojska Srbije na Sajmu je razmestila već 3.000 kreveta, a pored njih biće nameštene natkasne za svakog pacijenta, kao i paravani između kreveta

Uslovi: Uz 3.000 kreveta stavljaju se natkasne i paravani, a svako ko bude upućen tamo moći će da ponese lične stvari i telefon i da slobodno šeta po smeštaju i razgovara sa ostalima.

Na Beogradskom sajmu biće smešteni inficirani koronavirusom s blagom kliničkom slikom i oni će tu moći slobodno da se kreću i komuniciraju, uz sve ono što im je neophodno za svakodnevno funkcionisanje, počev od telefona, ličnih stvari…

Vojska Srbije na Sajmu je razmestila već 3.000 kreveta, a pored njih biće nameštene natkasne za svakog pacijenta, kao i paravani između kreveta. rof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rekla je za Kurir da će tu biti lagodniji uslovi za inficirane koronavirusom.

Srbi u udarnom terminu na NEMAČKOJ TELEVIZIJI, evo i zašto (VIDEO)

– Osobe s lakšim formama će moći slobodno da se kreću i da pričaju jedne s drugima, da koriste mobilne telefone, to će biti lagodniji uslovi. Tu će biti smešteni svi koji već imaju koronu i blaži oblik kliničke slike, dakle, već imaju vrus i ne mogu jedni druge da ugroze. Biće pod zdravstvenim nadzorom i čekaće samo da virus prođe. Kad nekome od njih u 24 sata dva puta bude negativan nalaz testa na koronu, biće otpuštani kućama – rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da su to slučajevi poput onih koji su, iako imaju kovid-19, bili u kućnoj izolaciji.

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog iz Tiršove i član kriznog štaba za kovid-19, rekao je za Kurir da će smeštaj na Sajmu verovatno sutra postati operativan i moći da prima prve pacijente.

– Svi oboleli koji budu tu smešteni moći će sasvim normalno da funkcionišu, samo što će im kretanje biti ograničeno na taj prostor na Sajmu, što je i logično jer su oboleli od kovida-19 – naglasio je Nestorović.

lekar

Foto: Printscreen/pink

On je naveo da će pored svakog kreveta biti natkasna i paravani, kako bi ipak svako imao i privatnost i mesto za svoje stvari.

– Svako može da ponese mobilne telefone, svoje stvari, dakle svoje pidžame, papuče i sve što mu treba. Imaće, naravno, obezbeđenu hranu, grejanje, toplu vodu, što znači i mogućnost za redovno tuširanje. Sve će to biti laki pacijenti koji će između sebe komunicirati – kazao je Nestorović.

Kako će se rešavati situacije tipa da su roditelji zaraženi, a nemaju gde dete, objasnio je epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

– Imali smo sličnu situaciju, da su roditelji oboleli, a dete nije smelo da ide kod babe i dede da njih, kao starije osobe, ne bi ugrozilo. Uz odobrenje majke dete smo odvezli u jedno mesto u unutrašnjosti kod čoveka koji mu je, čini mi se, ujak, u svakom slučaju blizak rod – kazao je Kon.

DOKTOR BELOJEVIĆ O EPIDEMIJI KORONE: Ako ovo VIDITE, odmah se okrenite i BEŽITE!

On je naveo i da još nije sve precizno i detaljno razrađeno, pa ni to da li bi, recimo, deca neke dobi koja bi imala lakši oblik kovida-19 mogla da budu smeštena na Sajam.

– Ako bi dete bilo pozitivno, to bi verovatno zavisilo od životne dobi, možda ona ne mlađa od 12 ili 14 godina. Zasad nije bilo konkretne razrade toga. Biće teško, svakako, ali ćemo se boriti – kazao je Kon.

     

(Dnevne.rs/Kurir.rs)