POZNATI DRAMATURG O BUDUĆNOSTI REGIONA: Spas Srbije leži u priznanju Kosova

dramaturg

Foto: Beta

Nemam nikakvog dvoumljenja da su sporazum sa Albancima i priznanje nezavisnosti Kosova osnovni uslovi da se Srbiji otvori put ka Evropskoj uniji i poprave odnosi sa susedima, izjavio je u intervjuu, esejista i dramaturg Filip David.

On je ocenio da bi priznanje nezavisnosti omogućilo stabilizaciju regiona, ali i stvorilo uslove da Srbija sprovede ekonomske i društvene reforme. David je rekao da reforme koje se predviđaju nisu moguće dok ne dođe do priznanja.

Prema oceni Davida, srpske vlasti nisu na vreme reagovale radi postizanja obostrano prihvatljivog rešenja i sada su došle u situaciju da deluju pod izvesnom prisilom. Kako je primetio, i u slučaju Kosova ponavlja se situacija da srpske vlasti na kraju prihvataju najgora moguća rešenja.

To je situacija koja se ponavlja već godinama, konstatovao je David i upozorio da bi eventualno razgraničenje po etničkim osnovama izazvalo nove probleme i sukobe. Ispravljanje sitnih graničnih sporova između Srbije i Kosova je moguće uz pristanak obe strane, ali David misli da su sada za to male šanse.

On smatra da u Evropi i u regionu danas nema velikih državnika i da je zato malo verovatno da će se organizovati velika međunarodna konferencija o rešenju problema u odnosima Srba i Albanaca.

HARADINAJ ‘GUBI KOMPAS’: Pretio da nema ukidanja taksi pre priznanja, a onda pomenuo Vučića i Dačića (INFO)

Za tako značajnu međunarodnu konferenciju, kako je objasnio, moraju postojati veliki državnici koji su spremni da donesu krupne odluke.

Prema Davidovom stavu, Kosovo bi trebalo da postane član Ujedinjenih nacija (UN), kao i svaka druga nezavisna država. Upitan o eventualnom referendumu o Kosovu, on je odgovorio da bi referendum možda zakomplikovao stvari, jer je “dobar deo naroda zatrovan dugogodišnjom medijskom propagandom”.

Ukoliko bi referendumu prethodila medijska kampanja da je priznavanje Kosova važna odluka koja utiče na budućnost Srbije, onda bi referendum i mogao da prođe, predvideo je David.

On je podsetio da se u Srbiji svojevremeno dugo govorilo “da rat nema alternativu” dok Slobodan Milošević posle Dejtona na državnom televizijskom servisu nije saopštio da “mir nema alternativu”. Za Davida je prva asocijacija na Kosovo istorija tog prostora i to pre svega za vreme Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine.

NEVEROVATNO: Ovako je nepismeni Srbin postao jedan od najbogatijih ljudi u Americi! (INFO)

– Pročitajte izveštaje Lava Trockog koji je tada bio na ratnim područjima kao novinar ili šta je rekao Dimitrije Tucović – poručio je David.

On je predočio da je čitava tadašnja međunarodna štampa brujala o neviđenim zločinima nad Albancima. Te zločine je istraživala i Karnegijeva međunarodna komisija posle Balkanskih ratova, precizirao je David.

PITANJE SVIH PITANJA: Hoće li Srbija ući u NATO, a DA SE NE PITA NAROD!

On misli da se o tim istorijskim dešavanjima u javnosti u Srbiji malo zna, ali i da je ta prošlost deo čitave priče o odnosima Srbije i Kosova. Priznanje Kosova nije samo u interesu Kosova, nego i u interesu Srbije i mira, zaključio je David.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Agencije)

4 Comments on "POZNATI DRAMATURG O BUDUĆNOSTI REGIONA: Spas Srbije leži u priznanju Kosova"

  1. Davide lupetas gluposti jer te zapadnjaci placaju da ubacujes pometnju u nebeski narod a Srbi misle da si Srbin a ti to nisi ,ajde bori se radi mira na bliskom istoku da priznamo Palestinu pa posle toga Kosovo.da ti kazem jednu dobru srpsku poslovicu ako nisi znao:lako ti je tudjim penisom gloginje mlatiti ,uzmi svoj pa mlati ,bavi se dramaturgijom a ne politikom u koju se razimes kao Mara u kriv kurac.

    • pogled iz svemira | 26. јануара 2019. at 18:14 |

      Zločine je istraživala i Karnegijeva međunarodna komisija posle Balkanskih ratova, precizirao je David.Celokupa poenta svega sto se desava sada su posledice zlocina u ratu 1876-78 1912 i izmedju prvog i drugog svetskog rata .Zato odbojnost kod Albanaca na sve sto je Srpsko je jer nikad nisu priznati zlocini jer su negirani i u najboljem slucaju zataskavani a imamo svez primer Batajnica Kladova Perucca…da su se posmatrali kao ravnopravni i da im se napravio pravilan pristup bilo bi resenje odavno ali realnost je govorila o njima kao o nizerazednoj grupi i pod drzavnim i crkvenim projektima tadasnjih najvecih Srpskih politicara i klerika propagirala su se Nacrtanija, Ilije garasanina, ivo andric vasa cubrilo…Posle svega nebeski Srbi jedino resenje koje ce biti na vidiku uskoro ce biti naseljenje praznih krajeva Srbije sa Srbima sa Kosova Istocna Srbija i Vojvodjanska sela po principu ovi iz ravnice u ravnicu a ovi sa planina na planine.A Albanci ce i ovako sami uskoro napustiti krajeve u Srbiji u kojima su sada jer suzivot nazalost nije moguc a zarad buducih generacija da nebude konfliktnih zarista.Sve drugo je samo kratkotrajni mir i nista vise i opet Jovo nanovo.

  2. Jedi *** davide

  3. Spas leži u okretanju leđa ovakvom i svim sličnim defetistima. Najveći među njima je AV, koji već 2 puta izjavi: Albanci su spremni da plate svaku cenu za Kosovo. A jesu li Srbi spremni na slično? Pa ako ti nisi spreman, lepo odstupi i prepusti da Srbiju vode oni koji su SPREMNI. Budi siguran da takvih Srba IMA i to dosta !!!

Comments are closed.