POVRATAK NA REZOLUCIJU 1244: Putin povodom pritisaka sa Zapada na Srbiju će preduzimati dalje mere i reagovati na vreme

Vučić

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.

Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

– Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika, rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata sprovođenje u delo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

ALBANSKI MEDIJI IZVEŠTAVAJU U NEVERICI: Srpski borbeni avioni leteli 20 minuta iznad Preševa; Krivokapić: Redovne letačke aktivnosti (VIDEO)

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta

Predsednik Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

PSOVKE NEPRIMERENE JEDNOJ DAMI: Tatjana Vojtehovski brutalno izvređala Marka Đurića

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem, ističe se u saopštenju.

Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.

Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

KOSOVSKO USIJANJE: Hapsimo ponovo, ako formiraju ZSO!

Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsednik Vučić je saopštio predsedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

PONUDA KOJA SE NE ODBIJA? Rusija preuzima Kosmet, a Beograd ulazi u Evroazijsku uniju i ODKB

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor: Tanjug)