POSLE PAKLENIH VRUĆINA STIŽE NAM NEŠTO JOŠ GORE: Najteže će biti onima koji imaju ove zdravstvene probleme!

vreme

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naglo! Pad temperature i velika vlaga najviše će smetati pacijentima sa oštećenim krvnim sudovima i problemima s disajnim putevima, pa je potrebno da regulišu terapiju i smanje fizičke aktivnosti.

Posle paklenih vrućina s temperaturama do 38 stepeni Celzijusovih, u Srbiju u noći između utorka i srede stiže nevreme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom, što nikako neće prijati građanima koji imaju oštećene krvne sudove, kao i osobama s problemima sa disajnim putevima.

– Naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature u utorak krajem dana i u toku noći prvo će zahvatiti severne i zapadne krajeve, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi sa 20 do 30 litara za kratak vremenski period, i jak vetar u zoni pljuska – ističu iz RHMZ

Iako smo blizu 40-og podeoka, već u sredu zahlađenje će biti drastično, i to za 15 do 20 stepeni Celzijusa!

FOTO: RHMZ/PRINTSCREEN

PLJUSKOVI

Oni dodaju da će u četvrtak još ponegde na jugu i istoku Srbije biti kratkotrajnih pljuskova, dok se od petka opet očekuje sunčano vreme s temeraturama oko 30 stepeni.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da su visoke temperature normalne u avgustu i da se na to ljudi lako naviknu, ali problem prave nagli padovi temperature, koji utiču na oscilacije krvnog pritiska.

– Najviše je pogođen onaj ko ima loše ili oštećene krvne sudove, bilo da su oni magistralni, koji ishranjuju mozak i srce, ili oni periferni. Svako oštećenje krvnih sudova biće isprovocirano i očekujemo da se nama lekarima jave osobe koje imaju nestabilan krvni pritisak.

Kad je toplo vreme, krvni sudovi se šire i pritisak pada pa hipertenzivni bolesnici smanjuju dozu svojih lekova, ali kad napolju naglo zahladni, dođe do perifernog skupljanja krvnih sudova i skoka krvnog pritiska i to je problem.

Hitno upozorenje za sve koji idu u Grčku na letovanje ovog meseca (INFO)

Ovi pacijenti će osećati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, stezanje u grudima, nedostatak vazduha – kaže dr Šehić i dodaje da je najvažnije da se pacijenti ne plaše, da se vrate na dozu lekova iz hladnijeg perioda, redovno mere pritisak i da se ne bave napornim radom.

GUŠENJE

Dr Šehić ističe da će velika vlaga smetati i osobama koje pate od problema s disajnim putevima.
– Te pacijente će vlaga gušiti i imaće nešto duže faze nedostatka vazduha. To su specifični pacijenti i za njih nije dobro da se leče sami, nego bi trebalo da se obrate lekarima u Hitnoj pomoći za savet – upozorava dr Šehić i naglašava da će se zdrave osobe lako izboriti s vremenskim promenama.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, S. Tomčić)