POSLE 15 GODINA ČEKANJA! Besplatno je: Građani Srbije, prijavite se na vreme i ostvarite svoje pravo!

biznis

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Posle 15 godina čekanja, 1. oktobra stupa na snagu Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koju će moći da dobiju korisnici novčane, socijalne pomoći ili dečjeg dodatka, kao i oni koji to nisu, ali bi zbog finansiranja iz sopstvenog džepa u konkretnoj pravnoj stvari vidno osiromašili.

– Reč je o onima za koje je na osnovu raspoloživih podataka procenjeno da se nalaze u najtežoj finansijskoj situaciji, kao i onima koji bi snošenjem troškova sudskog postupka i nagrade za rad advokata faktički bili izjednačeni sa prvom grupom – objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Besplatnu pravnu pomoć pružaće advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave. I udruženja mogu neposredno da pruže besplatnu pomoć u postupcima ostvarivanja prava na azil i zaštitu od diskriminacije.

STIGLO UPOZORENJE U SVE RADNJE: Odluka stupa na snagu 1. januara – ko je prekrši, PRETE MU OGROMNE KAZNE

Udruženja koja se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava i sloboda mogu da pružaju besplatnu pomoć žrtvama porodičnog, partnerskog ili seksualnog nasilja, kao i u zaštiti prava LGBT osoba, Roma, dece, osoba sa invaliditetom.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU: Miholjsko leto u subotu, sledi obrt, a evo kada će pasti PRVI SNEG