PORODILJA UMRLA 9 DANA nakon porođaja: Porodica KRIVI LEKARE

smrt

Foto: Privatna arhiva

Porodica Snežane Jovanović (32), koja je preminula u Kliničkom centru u Kragujevcu, podneće tužbu protiv lekara i ove zdravstvene ustanove zbog sumnje da su napravili propuste u porođaju 20. decembra prošle godine, koji je obavljen carskim rezom, i koji su, prema njihovim navodima, “doveli do komplikacija i smrtnog ishoda”.

Kako tvrdi brat nesrećne žene, Slaviša Vasiljević, ona je za sobom “ostavila ćerkicu Danku koja ima tri godine i bebu Nikolu koji je sada u inkubatoru”.

[adsenseyu4]

– Moja sestra nikada nije bila bolesna. Porodila se, otpuštena je kući 26. decembra, a u bolnicu se vratila 30. decembra. Imala je bolove i primljena je u Urgentni centar. Čuo sam se sa njom dok je ležala, rekla mi je da je sve boli i da ima modrice po telu. Umrla je 1. januara na operacionom stolu. Nismo dobili nalaze sa obdukcije, niko nam do sada nije rekao šta je uzrok njene smrti. Mislimo da je njoj pozlilo zbog toga što je carski rez, i sam porođaj urađen loše – priča njen brat Slaviša Vasiljević.

On dodaje da je porodici hirurg rekao da su se četiri sata broili za njen život, ali da misle da je sve nastalo kao posledica porođaja jer se njegova sestra nikada ranije nije žalila ni na kakve bolove.

Porodica nastradale žene će se žaliti i ombudsmanu, zaštitniku prava pacijenata, zdravstvenoj inspekciji i lekarskoj komori.

U saopštenju koje je juče poslao Klinički centar se navodi da je konstatovano da je Snežana imala carski rez devet dana pre prijema, s urednim postooperativnim oporavkom.

“Simptomi na prijemu ukazivali su na hirurško oboljenje (upala pankreasa) i pacijentkinja je odmah hospitalizovana u Urgentnom centru KC Kragujevac. U toku 30. i 31.21.2016 godine sprovedena je standardna dijagnostika i terapija za pretpostavljenu bolest. U večernjim časovima 31.12.2016 godine dolazi do naglog pogoršanja kliničke slike, u hospitalu Urgentnog centra započeta je intenzivna reanimacija. Pacijentkinja je uvedena u operacionu salu Urgentnog centra radi hirurške intervencije u kojoj su učestvovali dva opšta hirurga, ginekolog i vaskularni hirurg. Nažalost, i pored intenzivne terapije pacijentkinja Jovanović Snežana je preminula.”

U saopštenju se navodi da obdukcioni nalazi govore o “hemoragičnom infarktu pankreasa koji može biti posledica zapaljenskog procesa” i da će definitivna dijagnoza biti postavljena nakon dodatne histopatološke dijagnostike.

Kako je brat preminule žene na svom Fejsbuku ostavio potresan status u kom je ispričao šta se dogodilo njegovoj sestri, kao i da je saznao da se u istoj bolnici u proteklom periodu preminule četiri porodilje.

Međutim, direktor kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je juče za “Blic” da da “nisu tačne informacije koje su objavljene preko društvenih mreža da su u KC umrle četiri porodilje, jer su stvarno preminule dve“.

– Piše se da je doktorka specijalista ginelogije koja je obavila porođaj Snežane Jovanović dobila otkaz, a to nije tačno. Na drugom spratu KC na porodilištu postoje tri seta instrumenata koji se koriste za „carke rezove“, i koji se nakon upotrebe sterilišu u roku od dva sata, i ponovo mogu da se upotrebljavaju. Preko društvenih mreža je izneta gomila laži, i protiv lekara i protiv ustanove koja brine o zdravlju dva miliona građana Srbije. Niko ne beži od odgovornosti, ali treba prvo da se ustanovi istina – rekao je Predrag Sazdanović.

On je dodao da je druga porodilja, Slavica Stanković (33), umrla u Kliničkom centru zbog srčanog udara, koji se dogodio par minuta nakon porođaja.

– Ona je reanimirana, uvedena u šok, pa u koronarnu jednicu. Odvedena je u salu za kateterizaciju, gde je pokušano plasiranje stenta, ali nađalost ona zbog oštećenja srca nije pređivela i došlo je do smrti. Ona je umrla 25. decembra – rekao je on.

Kako saznajemo njena porodica se nije žalila na rad lekara, a ta žena je, pre nego što je izdahnula, rodila svoje deseto dete, zdravu devojčicu.

[adsenseyu1]

Dan pre tragedije ćerka preminule žene rodila dete u kući

U porodici Slavice Stanković kažu da nemaju nameruda se žale na rad lekara, jer je jasno da je ona dobila srčani usra i da joj spasa nije bilo.

U ovoj porodici, samo dan pre tragedije, se slavilo, jer je Vera Stanković, ćerka preminule Slavice, u 18. godini rodila treće dete, i to van porodilišta, u kući.

Porodili su je doktori Hitne pomoći, koji su došli po pozivu i nisu imali vremena da je voze do porodilišta. Na svet je donela zdravu ćerku.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Nebojša Radišić,Blic.rs)

[adsenseyu2]

1 Comment on "PORODILJA UMRLA 9 DANA nakon porođaja: Porodica KRIVI LEKARE"

  1. dvde5J I truly appreciate this article.Really thank you! Fantastic.

Comments are closed.