PORODICA U NEVERICI: Julija S. (4) iz Niša dobila boginje i umrla (INFO)

devojcica

Foto: Telegraf

„Ćero moja, sunce moje, dušo majkina, zašto si me ostavila”, plakala je očajna Maja S. dok su u raku spuštali mali beli kovčeg sa telom njene ćerkice Julije S. (4)

Devojčica je iznenada preminula 29. marta tokom transporta iz Doma zdravlja do niškog Kliničkog centra. Imala je ovčije boginje (varičele) i visoku temperaturu pre nekoliko dana, ali joj se u utorak ujutro stanje pogoršalo.

TUGA DO NEBA: Jucu sahranili sa lutkom, ispituje se smrt četvorogodišnjakinje iz Niša (FOTO)

Roditelji su je doveli u Dom zdravlja, odakle je u teškom stanju hitno transportovana u Klinički. U toku transporta započeta je hitna reanimacija, koja je nastavljena i na Dečjoj internoj klinici, ali su lekari ubrzo

Iznenadna smrt devojčice anđeoskog lika šokirala je ceo Niš. Uzrok smrti biće poznat tek po pristizanju rezultata obdukcije.

[adsenseyu1]

– Ustala je i tražila da gleda omiljeni crtani film. U međuvremenu joj se slošilo toliko da već oko 7.30 nije mogla da stoji na nogama. Za dva sata je umrla. Lekari su uradili sve što su mogli – kaže kum devojčice Saša Ranđelović.

Foto: Telegraf

On tvrdi da je Julija bila zdravo dete i da nije imala nikakvih problema.

– Dobila je boginje, pa je pre nedelju dana bila sa roditeljima na lekarskoj kontroli, gde im je savetovano da obaraju temperaturu – dodaje Saša.

Rođaci su šokirani, niko nije mogao da nasluti da će se nešto ovako desiti.

– Koje je dete u ovom veku umrlo od boginja? Strašno je to što se desilo, bila je zdravo i napredno dete. Koliko znam, sve vakcine je primila. Danas je sahranjujemo, a sutra njen brat puni dve godine. Celo jutro je traži – kaže ujak devojčicine majke Nenad Stamenković.

[adsenseyu1]

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da su se roditelji prvi put javili ovoj ustanovi 26. marta zbog osipa i temperature.

– Dete je imalo visoku temperaturu od 41 stepen, sumnjalo se na varičelu. Savetovano je da se jave Dečjoj internoj klinici – kaže Jerkan.

Roditelji su dete ponovo doveli 29. marta. Odmah po prijemu devojčica je izgubila svest i započeta je reanimacija koja je nastavljena i u kolima Hitne pomoći i na Dečjoj internoj klinici. Nažalost, bezuspešno.

DVOJE DECE JE UMRLO OD VARIČELA 2010: GODINE

Od varičela najčešće obolevaju deca. Bolest uglavnom protiče bez komplikacija, ali ipak, u Srbiji je 2010. zbog komplikacija umrlo dvoje dece.

Kod nas vakcina protiv ove bolesti nije obavezna i ne pokriva je zdravstveno osiguranje.

– Komplikacije mogu biti upala pluća, meningitis i upala moždanih ovojnica. Smrt može da nastupi ako oboleli ima još neku bolest zbog koje je opao imunitet – kaže dr Miloš Korać sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. S. T.

(BRANKO JANAČKOVIĆ /Blic)