PONOVO LOŠE VESTI! Od sutra pogoršanje kvaliteta vazduha i to u ovim delovima Srbije, evo gde je NAJKRITIČNIJE (VESTI)

vreme

pixabay

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je košava, koja je juče duvala, rasterala je maglu i smanjila zagađenje u košavskom području, dok je u ostalim delovima Srbije koncentracija štetnih materija u vazduhu i dalje bila znatno povećana.

U celoj Srbiji danas će, kako ističe, duvati vetrić, koji ništa neće promeniti. Snažnijeg vetra narednih dana nema na vidiku.

– U košavskom području smo u subotu malo prodisali, ali dobar deo Srbije i dalje diše katastrofalno, i to je, pre svega, slučaj u Negotinskoj krajini, Bačkoj, Podrinju, Mačvi i kotlinama zapadne Srbije. Ti delovi zemlje su i dalje pod maglom i nije došlo do poboljšanja vazduha ili je poboljšanje zanemarljivo.

suma

pixabay

Međutim, od ponedeljka, tamo gde je za vikend bilo nešto bolje doći će do pogoršanja. Da bi se poboljšao kvalitet vazduha u svim delovima Srbije, bilo bi dobro da duva snažan severozapadni vetar. Međutim, njega narednih dana nema na vidiku – objašnjava za Đorđe Đurić, meteorolog Weather2Umbrella.

Narodne sedmice, kako navodi, najkritičnije će biti na području Vojvodine, Beograda, Mačve i Podrinja, kao i u onim delovima gde postoje najveći zagađivači.

Đurić kaže i da zagađenje i magla nisu ništa novo, da se to događalo i prethodnih godina, samo što je tada vetar duvao češće, pa u kontinuitetu nije bilo toliko dana sa tako zagađenim vazduhom.

– Mi smo prethodnih dana bili kao pod nekim poklopcem, odnosno, imali smo snažan anticiklon i visok pritisak, bez ikakvog strujanja vazduha. To je kao da sedite u kancelariji i da je sve zatvoreno.

Na to dodajte cigarete, odnosno, ako se puši celog dana u takvoj zatvorenoj prostoriji isto je kao situacija kakvu smo imali prethodnih dana u gradovima i svim naseljenim mestima. Na pojavu magle nismo uticali mi, već ju je stvorila priroda, ali jesmo na zagađenje, i to zbog izduvnih gasova i raznih postrojenja – navodi Đurić.

Bez pravog snega do kraja meseca

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da se danas očekuje slab sneg u centralnom i zapadnim delovima Srbije, a pokoja pahulja mogla bi da padne i u Beogradu.

– Do kraja meseca ne treba očekivati neki pravi zimski scenario u smislu obilnih padavina i neke ozbiljnije promene vremena – navodi Đurić.

 

(Dnevne.rs / Kurir.rs/Alo)