POLITIČKI, VOJNI I EKONOMSKI ASPEKT: Šta je donacija, a šta plaćamo Rusiji za avione MIG-29 koji su stigli u Srbiju (INFO)

avion

Foto: Ministarstvo odbrane/Promo

Svih šest ruskih aviona MIG 29 stigli su u Beograd raskopljeni su juče u prestonicu rasklopljeni, danas stižu još dva.

Kako je najavljeno, do 6. oktobra trebalo bi da budu dopremljena i preostala četiri, a zatim bi svi zajedno trebalo da budu prikazani 20. oktobra srpskoj javnosti, na Dan oslobođenja Beograda.

Ovo su samo neke od stvari koje su poznate u vezi sa ruskim vojnim lovcima. Ono što se takođe zna, jeste da su oni deo donacije Ruske federacije Republici Srbiji, koju je svojevremeno dogovorio tada premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i da imaju nove oznake – boje srpske trobojke.

[adsenseyu5]

Takođe, poznato je da su oni donacija, ali i da u finalu neće biti sve besplatno.

– MIG-ove smo dobili za džabe. Međutim, novac koji se pominje, oko 185 miliona evra, obezbeđuje Srbija, i on će se koristiri za remont i produženje životnog veka aviona. Osim ruskih, u tom paketu su i naša četiri MIG-a – kaže za “Blic” urednik vazduhoplovnog portala “Tango six” Petar Vojinović

Nekima od ruskih migova 30 godina upotrebe ističe 2019, a nekima 2021. godine, tako da će oni, kako kaže Vojinović, moći da lete još dve, maksimalno četiri godine.

NATO NIJE SMEO NI DA ZUCNE: Ovako su Rusi dopremili MIG-ove Srbiji preko NATO teritorije!

Modernizacija ili ne?

– Dok oni budu leteli ovde, srpski MIG-ovi idu za Rusiju na produženje veka, jer je na njima poslednji remont rađen pre 10 godina – kaže Vojinović.

Pretpostavka je da će kad se oni vrate u Srbiju, ovi “novi” morati na neki vid remonta.

– Međutim, ono što se ne zna, to je da li je u tih 185 miliona evra sa koliko se spekuliše, uključena i modernizacija koja, osim u izjavama političara, još nije dogovorena. Ona bi značila poboljšanje radara, bolje rakete… ali ne znamo da li je to u toj ceni – priča Vojinović.

[adsenseyu1]

Ugovor o donaciji MIG-ova nikada javno nije objavljen, tako da detalji dogovora nisu do kraja poznati. Ne bi bilo iznenađenje da deo oko novca i ostane tajna jer, nije retka praksa da se ti detalji ne obnaroduju do kraja, i to iz komercijalog interesa (manje cene, popusti…). Slična situacija je bila i sa nabavkim dva “Erbasova” helikoptera koji treba da stignu u Srbiju.

Ko radi remont?

Remont MIG-ova je nešto što pada na teret Srbije i, kako je najavljivano u više navrata, taj posao bi trebalo najvećim delom da se obavi u našoj zemlji.

avion

Foto: Dnevne.rs/Kurir/Izvor:Ministarstvo odbrane

To je svojevremeno rekao i bivši ministar odbrane Zoran Đorđević, koji je naveo da je važno da zaposleni u Vazduhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović” budu učesnici u remontu.

– Remont će raditi Zavod “Moma Stanojlović”, ali ne kompletan. Ne zna se tačno koje će komponente raditi oni, a koje Rusija. Na primer, ovde ne mogu da remontuju motore – priča Vojinović.

On navodi da su ruski MIG-ovi za nijansu moderniji od srpskih, ali da bi sa modernizacijom, naši mogli da budu dovedeni na veoma dobar standard.

NARODNI OBIČAJI NA DANAŠNJI DAN: Slavimo Začeće Svetog Jovana Krstitelja, jednu stvar OBAVEZNO uradite!

A modernizacija?

– Za nas bi bilo dobro da se modernizuju radari i rakete – navodi on

Kako kaže, za srpske pilote nema veće razlike da li će upravljati srpskim ili ruskim MIG-ovima, jer se radi o potpuno istoj stvari.

Kako se juče, prilikom dočeka ruskih aviona moglo čuti, oni bi svoju “srpsku promociju”, mogli da imaju već 20. oktobra na aeromitingu u Batajnici. To je istakao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je kazao da će oni biti predstavljeni na Dan oslobođenja Beograda.

[adsenseyu4]

– U toku su intenzivne pripreme za 20. oktobar, kada će biti predstavljeni ne samo MIG-ovi koje dobijamo iz vojno-tehničke pomoći, već i projekat “1.500” gde će se pokazati kako izgleda najmodernije i najbolje opremljeni vojnik, kako izgleda VS koju stvaramo i koju želimo – rekao je Vulin.

Međutim, Vojinović navodi da nije potpuno siguran u to.

Nikola Tesla otkrio svom prijatelju: Evo koja tajna je skrivena u molitvi Oče naš!

Premijera 20. oktobra?

– Za sada je nepoznanica da li će leteti ili ne. Najverovatnije neće, jer primopredaja još nije obavljena. Za sada, samo na nivou glasina, je da bi prezentaciju letenja ovakvih aviona mogla da prikaže ruska trupa “Striži”, koja je već letela pred srpskom publikom na vojnoj paradi u Srbiji, kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin – navodi on.

Dačić o priznavanju JUŽNE SRPSKE pokrajine: “Kakva stolica u UN, za Kosovo može hoklica”

Iz Ministarstva odbrane nije bilo moguće dobiti potvrdu ove informacije. Kako su naveli za “Blic”, povodom Dana oslobođenja Beograda 20. oktobra, planiran je prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao i da će “o celokupnom programu koji se tim povodom priprema, javnost biti blagovremeno obaveštena”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor: Lana Gedošević,Blic.rs)

[adsenseyu2]