POLICIJSKI ČAS – SLEDEĆI KORAK? Tokom praznika će se sprovoditi OVA MERA

korona

Foto: Rojters

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji, Krizni štab predložio je Vladi Srbije nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene sutra.

One se odnose na skraćivanje radnog vremena svih ugostiteljskih i uslužnih objekata do 17 časova i počele bi da se primenjuju ovog vikenda.

Povodom nagađanja šta će biti sledeći korak i da li Srbiju čeka novi policijski čas ako se situacija ne smiri,  govorila je psihijatar, bivša ministarka zdravlja i član Kriznog štaba Slavica Đukić Dejanović.

Najveći broj mera su zapravo molbe i upozorenja. Nove sankcije i mere nas nateraju da dva puta razmislimo šta nam “valja činiti”, kaže Slavica Đukić Dejanović.

PROČITAJ JOŠ: MEDIJI U NEMAČKOJ: Zašto je Srbija na prvom mestu trenutno u Evropi po ekonomskoj uspešnosti u vreme korone?

Što se tiče novog policijskog časa, mislim da se to neće dogoditi zato što potpuna blokada svega nije dobra na duže staze, objašnjava ona.

– To je drastična mera za slučaj krajnje nužde, ako bi broj zaražnih bio mnogo veći. Pre svega, pokazalo se da zemlje koje su dugo bile u policijskom času nisu opravdale tu meru. Čim se sa time prestalo, imale su veliki broj zaraženih.

Od prvog dana paralelno sa našim Kriznim štabom, u Srbiji je postojao tim koji je analizirao “postkovid” i kako će se mere kasnije odraziti na budućnost zemlje.

– U skladu sa tim se sve odluke donose. Svesni smo da moramo da obezbedimo prostor za pacijente, opremu za lečenje i lekove. Sve to finanisira se iz naših fondova, koji se pune od plata i penzija. Da bismo imali sredstva za lečenje u budućnosti, zemlja ne sme da stane – kaže Đukić Dejanović.

bolnica

Foto: Printscreen/RTS

Umesto toga, lično smatram da kontrola državne granice i veća primena postojećih mera treba da bude podignuta na najviši nivo, dodala je.

– Možemo da očekujemo strože kontrole i sankcije za nepoštovanje već postojećih mera. Mogućnost izlaska i ulaska u zemlju za Božić i Novu godinu sigurno će biti kontrolisana, jer to je najlogičnije. Treba pojačati kontrolu i upozorenja ugostitelja, ali i svih ostalih koji krše mere. Radujem se promeni vakcine i mislim da je to pravi put za sigurnost građana – kaže doktorka.

Povodom sve većeg broja lekara koji su zaraženi, smatra da ne postoji način da se to trenutno smanji, ali postoje druga rešenja.

– Nažalost, ne postoji način da se smanji broj lekara koji će biti zaraženi u narednom periodu, jer je situacija takva da oni rade punim kapacitetom sa mnogo pacijenata. Možemo da odgovorimo na to uz pomoć naših studenata medicine, stomatologije i farmacije koji su na petoj godini fakulteta. Uključuju se u lečenje, uz nadzor starijih kolega. Činjenica je da postoje i penzionisani lekari koji mnogo pomažu,dok je privatni sektor još jedan resurs koji imamo u perspektivi. Svi oni su sposobni da uđu u redove borbe ili intenziviraju rad sa nekovid pacijentima, što je jako važno.

PROČITAJTE JOŠ: VAŽNA VEST ZA BUDUĆE PENZIONERE! Ako vam fale 2 ili 5 godina do penzije, ovo se odnosi baš na vas!

Prema njenim rečima, lekara će sigurno biti dovoljno i neće se dogoditi da nema mesta i prostora za najteže pacijnete, jer sistem jeste prenapregnut, ali je dobro organizovan.

– Mnogo nam pomaže usluga izabranog lekara i to što većina građana zna da se ponaša kada se zaraza potvrdi – zaključuje Slavica Đukić Dejanović.

 

(Dnevne.rs/mondo.rs)