POGUBNE POSLEDICE po Srbiju ako dozvolimo prijem Kosova u UN

njiva

Foto: printscreen/instagram

Srbija ni pod kojim uslovima ne sme dozvoliti prijem Kosova u Ujedinjene nacije (UN), jer bi to ugrozilo njen geopolitički položaj i otvorilo bi brojne druge probleme, kaže saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković.

– Ako oni budu primljeni u ponedeljak, u utorak će nas tužiti Međunarodnom sudu pravde za genocid.

U sredu će aplicirati u NATO, u četvrtak će biti primljeni u NATO, a u petak će instrumentalizovati pitanje Bujanovca i Preševa kroz strukture NATO – navodi Proroković kako vidi jedan od mogućih nepovoljnih scenarija.

Proroković je istakao da Srbija tada neće imati problema sa Vladom u Prištini nego sa celokupnim NATO.

Prema njegovim rečima, kosovsko pitanje je danas aktuelnije u svetu nego 2008. godine kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost.

– O Kosovu se govori, a Srbija se i te kako pita. U nekom trenutku će morati da se nađe sveobuhvatno rešenje za sve slične ili identične konflikte u svetu.

IZJAVA VESELINA VUJOVIĆA KOJA ODJEKUJE: Ne možeš da im prodaš njivu, pa da u kafani naručuješ “Oj Kosovo, Kosovo”

-Taj trenutak još nije došao, a kada će, mi to ne možemo predvideti – rekao je on u pauzi međunarodne konferencije “Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u medjunarodnim odnosima”.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 19 godina od STRAVIČNOG BOMBARDOVANJA

Proroković je zaključio da bi prijem Kosova u UN predstavljalo opasno “igranje” u geopolitičkom kontekstu sa budućim pozicioniranjem Srbije kako u regionalnim odnosima, tako i ukupnim međunarodnim odnosima.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Tanjug)