Pogledajte gde će biti podignut KRST od 33 METRA i 40 TONA koji će moći da vidi cela SRBIJA! (FOTO)

krst

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra

Na planini Stolovi  kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, biće podignut krst visine 33,5 metara i težak 40 tona.

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra.

[adsenseyu5]

Krst će biti visok 33,5 metara, jer je toliko godina imao Hrist kada je razapet, težak je 40 tona i videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika…

Struja koja će krst osvetljavati dobijaće se iz solarnih ćelija ili mini-vetrenjače koja će biti postavljena na vrhu. Teško je reći koliko će koštati, ali sigurno preko 100.000 evra – kaže sveštenik Ljubinko Kostić, predsednik odbora za podizanje krsta, naglašavajući da je dobijen blagoslov i od novopostavljenog episkopa Žičkog Justina.

Foto: Facebook/ПСД "ГВОЗДАЦ" Краљево

Foto: Facebook/ПСД “ГВОЗДАЦ” Краљево

Prema njegovim rečima, sredstva se prikupljaju isključivo iz donacija, a do sada je utrošeno oko 7.000 evra kako bi se izgradio prilaz vrhu, na kojem će se izvoditi radovi.

– Ovih dana će početi betonski radovi i gradnja nosača. Teško je reći kada će biti završen, jer da nije bilo zemljotresa i poplava u Kraljevu verovatno bi krst već bio postavljen. Prikupljanje sredstava ide dobro i očekujemo da ćemo i ovaj projekat brzo realizovati – kaže sveštenik.

Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre osam godina.

JP “Srbijašume” su eparhiji Žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu. Temelj za krst biće iskopan na dubini od tri metra.

[adsenseyu1]

(Blic)

3 Comments on "Pogledajte gde će biti podignut KRST od 33 METRA i 40 TONA koji će moći da vidi cela SRBIJA! (FOTO)"

  1. Da se bolje razmisljalo moglo se spoiti ugodno sa korisnim kako kazu. Bolje je bilo taj krst koji je vizuelni simbol koji susrecemo po brdima, cukama pa i stijenama u Austriji, Svajcarskoj i Njemackoj iskoristiti i kao: odasiljac signala, radio, PTT, TV repetitor… te tako pokriti cijelu Srbiju kvalitetnim vezama i signalima, a uz to bi i vaznost tog projekta bila veca. Uz to bi i Crkva mogla da podigne veci krst uz mogucnost i finansijskog pokrica kompletnog projekta pa i zarade. Ako u statui Isusa Hrista u Brazilu je vidikovac pa … sta bi falilo i kod nas uraditi nesto pametno i korisno.

  2. Ivan Leskovac | 29. јула 2015. at 19:26 |

    Pa do pre neki dan bese pola Srbije, a sad vec cela.

  3. kako bre iz cele srbije?treba da se vidi sa meseca pa da vidimo cija nana crnu vunu prede..

Comments are closed.