PODIGLI GLAS PROTIV UGNJETAVANJA: Na hiljade Srba PROTESTUJE u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

protest

Foto: Telegraf

Srbi sa KiM-a, “revoltirani su jučerašnjim pokušajima ugnjetavanja Srba na Severu KiM-a”

Protestni skup Srba sa Kosova i Metohije zbog situacije u vezi s vozom Beograd – Kosovska Mitrovica počeo je danas nešto posle 12 časova na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici.

Kod spomenika Caru Lazaru okupilo se više hiljada Srba iz svih delova Kosova i Metohije.

[adsenseyu4]

Predsednici privremenih organa opština sa severa Kosova poručili su Prištini da se uzdrži od provokacija kakva je učinjena juče, jer će, kako su rekli, braniti svoje domove, porodice i opstanak na tom području.

Građani nose srpske zastave, kao i zastave Trepče, prisutne su brojne novinarske ekipe.

Protest nije bio prethodno najavljen za medije, a da će se građani okupiti, juče je izvorno javila lokalna televizija “Most”, navodeći da će Srbi sa KiM-a, “revoltirani jučerašnjim pokušajima ugnjetavanja i zastrašivanja Srba na Severu KiM-a, održati protestni skup”.

Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se u nedelju oko četiri sata ujutro u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić optužio je ranije danas vlasti u Prištini da nizom agresivnih postupaka u poslednje vreme žele da isprovociraju sukob na Kosovu i izrazio sumnju da oni to rade samostalno, odnosno da se to dešava makar uz prećutnu saglasnost velikih sila.

[adsenseyu1]

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Danas je u stanicu koja se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice stigao voz koji redovno saobraća od Kraljeva do Kosovske Mitrovice.

Iako je nedelja neradni dan, nakon jučerašnjih događaja u vezi sa vozom koji, krenuvši prethodno iz Beograda, nije mogao da uđe na Kosovo, jutros su svi zaposleni u institucijama Republike Srbije imali obavezu da se jave u svoja preduzeća i ustanove, odakle su u najvećem broju i došli na današnji protest.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:Beta)

[adsenseyu2]