POČELO JE: RATNO STANJE U PRIŠTINI – borba policije i demonstranata, suzavac, pendreci, kamenice i vodeni topovi

demonstracije

Foto: printscreen Youtube/Kohavision

PRIŠTINA – Sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravlja o kandidaturi Hašiam Tačija za predsednika Kosova, danas je dva puta prekidana zbog suzavca koji je aktivirala opozicija, nastavljena je popodne, nakon hapšenje poslanice Samoopredeljenja Šćipe Pantina, a ispred zgrade sukobili su se demonstranti i policija.

Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policiju koja u velikom broju obezbeđuje ovo zdanje. Policija, među kojima specijalci jedinice Rosu, odgovorila je velikim količinima suzavca.

[adsenseyu1]

17.35 – Kosovska policija, među kojima su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, potisnuli su demonstrante sa centralnog trga u prištini, gde su kampovali poslednja tri dana zahtevajući ostavku vlade. Demonstranti su potisnuti do hotela Grand.

Plato ispred skupštine Kosova zbog suzavca je u potpunoj magli. Policija u razbijanju demonstranata koristi oklopna vozila i vodene topove i pokušava da ih udalji odatle.

Prvi suzavac je aktivirao poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Ismail Kurteši, a potom i Pantina, koju je policija izvela iz parlamenta.

Poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti napustio je parlament kako bi se obratio okupljenim pristalicama opozicije, koji danima protestuju kampujući ispred ovog zdanja.

[adsenseyu1]

Inače, suzavcu u parlamentu je predhodila dvocasovna žestoka debata o Hašimu Tačiju, jednom o dva kandidata za predsednika. Opozicija je, naime, na Tačijev račun iznela niz optužbi na njegov dosadašnji rad.

Poslanici ujedinjene opozicije već pola godine blokiraju rad parlamenta protiveci se formiranju Zajednice srpskih opština, sporazumu o demarkaciji sa Crnom gorom i izboru Tačija za predsednika.

Ukoliko predsednik Kosova ne bude izabran do 7. marta izbori ce biti automatski raspisani jer, prema ustavu, mandat aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjaga istice 7. aprila, a njen naslednik treba da bude izabran 30 dana ranije.

Opozicija na Kosovu najavila je da nece dozvoliti da predsednik DPK, aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsednika Kosova i da ce organizovati proteste.

(Tanjug)