POČELO JE: INSPEKTORI POČELI DA UPADAJU I NA SVADBE U SRBIJI, na udaru muzičari i fotografi (INFO)

biznis

Foto: pixabay /dnevne.rs

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori u kontroli rada na crno dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja. Od sada će moći da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta

Inspekcija rada počela je prethodnog vikenda da kontroliše rad na crno čak i na svadbama. Na meti su bili snimatelji, fotografi i muzičari. Naime, opšta pometnja nastala je kada su se u subotu uvečeinspektori pojavili na jednoj svadbi u Kraljevu i tražili papire o registrovanim firmama za obavljanje pomenutih delatnosti.

– Sviram na svadbama i ostalim veseljima poslednjih desetak godina. Ne prođe vikend, a da ne radimo. U pauzi između sviranja prišao mi je gospodin i pitao čiji je ovo bend.

Pitao sam ga zašto ga to zanima, a on mi odgovorio da je iz inspekcije i da kontrolišu da li muzičari, snimatelji i fotografi rade legalno – ispričao je P. M., klavijaturista iz Kraljeva.

[adsenseyu1]

Pomenuti bend bi mogao da dobije prekršajnu novčanu kaznu i zabranu sviranja.

Inspektori su tražili da im dostavimo PIB i matični broj firme ili da im pokažemo rešenje iz APR da možemo da radimo naš posao – naveo je snimatelj iz Kraljeva, koji je takođe želeo da ostane anoniman zbog novonastale situacije sa inspekcijom rada.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori u kontroli rada na crno dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja. Od sada će moći da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

Kazne su od 50.000 do 500.000 dinara za delatnost koja je u nivou preduzetnika, a od 200.000 do dva miliona ako se bave poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice.

U Inspektoratu za rad kažu da je zakonom o inspekcijskom nadzoru domen nadležnosti inspekcije rada proširen i da su ovlašćeni da kontrolišu svakoga ko se bavi snimanjem, fotografisanjem, kao i muzičkom delatnošću, bez obzira na to da li su registrovali obavljanje delatnosti ili ne, prenosi Blic.

[adsenseyu1]

Inspektorat za rad je od septembra prošle godine, na celoj teritoriji Srbije izvršio pojačane inspekcijske nadzore, pre svega, u ugostiteljskim objektima koji poseduju sale za proslave, kao i u salama koje vlasnici iznajmljuju za proslave.

– Ukoliko se svadbeno veselje organizuje u privatnom posedu, a vlasnik ili korisnik prostora ne dozvoli inspektoru nadzor, inspektor rada je u obavezi da pribavi naredbu osnovnog suda za vršenje inspekcijskog nadzora – kažu inspektori.

Inspekcijskim nadzorima je obuhvaćeno ukupno 209 sala za organizovanje proslava. Inspektori su od 736 zatečenih osoba na radu utvrdili da su 183 radile na crno, odnosno da sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

(Telegraf.rs)