Po sistemu “fali ti jedan papir”: BORBA JEDNE PORODILJE SA RFZO, ‘nisu mi dali lekove, a sad ne daju pare’

beba

Foto: Blic

Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio je da refundira Mariji Đurić lekove koji su joj bili neophodni za održavanje trudnoće po sistemu “fali ti jedan papir”.

Fond za zdravstveno osiguranje bio je obavezan da mi obezbedi lekove za visokorizičnu trudnoću, a ne da muž ide tri meseca čak u Kruševac i Novi Pazar da bi kupio “fraksiparin” i “utrogestan trb”. A sad neće ni da mi refundiraju 29.000 dinara, iako imam račune i naloge lekara za lekove i injekcije – ogorčena je Marija Đurić(39) iz Beograda.

Ona se nakon visokorizične trudnoće porodila u julu. Probleme je, kaže, imala samo sa RFZO.

– U novembru mi je nakon vantelesne oplodnje trudnoća okarakterisana kao visokorizična i prepisana mi je terapija “fraksiparinom 0,4” i “utrogestanom 200”. Terapija nije smela da se prekida. Šokirali smo se kada su nam u apoteci Doma zdravlja “Zvezdara” rekli da nema “utrogestana” zbog neobnavljanja licence uvoznika, a u službi za intervencije su nam to ponovili i za “fraksiparin”. Od tada počinje agonija u traženju lekova – naglašava Marija.

Lekove su im nabavljali prijatelji i rođaci iz unutrašnjosti, a kako kaže Marija, često je morao i suprug da putuje van Beograda.

– Išao je da mi kupi lekove i u Kruševac i u Novi Pazar. Problemi su se nastavili i nakon toga pošto iz Doma zdravlja “Zvezdara” nisu hteli da dolaze kod mene i daju mi injekcije, a meni je propisano strogo mirovanje. Zato smo plaćali privatnom domu zdravlja da njihova služba dolazi i daje mi terapiju – objašnjava Marija.

[adsenseyu1]

Poslednji udarac je bio 15. avgusta kada je stigao negativan odgovor RFZO na zahtev da se Mariji refundiraju troškovi.

– Dostavila sam im fotokopije zdravstvene knjižice, lične karte, original nalog za davanje injekcija, račune u originalu, fotokopiju otpusne liste i izveštaje specijaliste. Odbili su zahtev zato što iz apoteka nismo uzeli blok račun na moje ime. Da smo znali da je to potrebno, sigurno bismo ih uzeli, a sad ne možemo da idemo po celoj Srbiji kako bismo uzeli te blok račune – ističe Marija.

S druge strane, u RFZO ističu da ne mogu da refundiraju troškove za lekove jer nije dostavila kompletnu dokumentaciju.

– Od osiguranika je traženo da dostavi još blok račune u originalu na ime podnosioca troška s datumom kupovine leka, nazivom leka i ostalim predviđenim podacima jer se originalnim računom dokazuje ko je izvršio plaćanje, a račun na ime je dokaz ko je platio lek i ko ima pravo na refundaciju – kažu u zavodu.

Kako navode, zahtevali su još i popunjen nalog za davanje injekcija, odnosno dokaz gde je lek “fraksiparin” upotrebljen i popunjen recept u originalu za kupljeni lek “utrogestan” koji je izdao izabrani lekara pre kupovine leka.

Zašto plaćam zdravstveno
– Traže mi ko je i kada davao injekcije, a niko u Domu zdravlja nije hteo da mi da injekcije kada donesemo lekove. Fond nije obezbedio lekove. Zar nalazi u kojima piše da moram da dobijam terapiju nisu dokaz za refundiranje troškova. Oni ne razmišljaju kako će pacijenti nabaviti lekove kada dođe do nestašice. A posle traže dokaze i uvek još jedan papir kako bi odbili zahtev za refundaciju. Zbog čega plaćam zdravstveno osiguranje 17 godina – pita se Marija.

[adsenseyu1]

(Marko Tašković /Blic)